Erkenningsvoorwaarden installateur hernieuwbare energie versoepeld

De voorwaarde om een Certificaat van Bekwaamheid te krijgen als installateur van kleine hernieuwbare energie-installaties wordt versoepeld van drie jaar werkervaring naar één maand.

Wie als klant een premie wil ontvangen voor zijn hernieuwbare energie-installatie, moet die laten plaatsen door een installateur die een “Certificaat van Bekwaamheid” kan voorleggen. Het gaat onder meer om zonnepaneleninstallaties, zonneboilers voor warm water en verwarming, kleine biomassa-installaties, warmtepompen en warmtepomp-boilers.

Wie als installateur zo’n certificaat wil behalen, moet een specifieke opleiding volgen en moet vandaag minstens drie jaar relevante beroepservaring kunnen voorleggen. Vlaanderen versoepelt thans die voorwaarde en brengt ze terug naar één maand beroepservaring.

Ook het Certificaat van Bekwaamheid als Aspirant, waarbij installateurs hun installatie achteraf door een volwaardig RESCERT-installateur moesten laten controleren, verdwijnt. Wie nu nog in dat geval is, wordt in een overgangsmaatregel gelijkgesteld met een RESCERT-installateur. Ten slotte blijft het Certificaat van Bekwaamheid voortaan ook zeven jaar geldig, in plaats van vijf jaar nu.