Na de dip: wat zijn de vooruitzichten ?

Handelsconflicten, Italiaanse schulddynamiek, Brexit, Saoedische spanningen en stijgende olieprijzen. De lijst van potentiële triggers voor de volatiliteit van vorige week is vrij lang. Wij zijn van mening dat de druppel die vorige week de emmer deed overlopen, de stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente tot 3,25% was. In een omgeving waarin de voornaamste centrale banken langzaam de liquiditeit verminderen en de beleidsrente verhogen, wordt een verdere aanscherping van de financiële voorwaarden door de financiële markten met grotere nervositeit begroet. Vooral wanneer aandelen en bedrijfsobligaties rond relatief ambitieuze niveaus worden verhandeld.

Historisch gezien heeft de verstrakking van het monetair beleid door de grote centrale banken geleid tot een hogere volatiliteit op de kapitaalmarkten. Het feit dat noch de ECB, noch de Fed vorige week geruststellende uitspraken deden, wijst erop dat Draghi en Powell in de huidige situatie niets onverwachts zien. Een minder accommoderend monetair beleid in deze fase van de economische cyclus zal tot een grotere volatiliteit blijven leiden dan in 2017. Deze "trend" zal waarschijnlijk blijven bestaan. Het betekent echter niet dat het potentieel voor aandelen maximaal rond de huidige niveaus blijft.

Met name in de VS bieden "fiscale beleidssteroïden" nog steeds een goede ondersteuning voor groei, winst en aandelen, en we zouden elke verdere belangrijke correctie als een koopopportuniteit zien.

In Europa zijn er nog steeds aantrekkelijke bedrijven, maar we zouden liever zien dat de politieke situatie stabiliseert vooraleer we onze algemene aandelenblootstelling vergroten. Het debat over de houdbaarheid van de schuldenlast en de structurele zwakheden in de banksector kan snel luider worden en druk uitoefenen op de markten - vooral in de zogenaamde perifere landen van de eurozone.

(Thomas Herbert, head of Portfolio Management, Ethenea Independent Investors)

Meer sectornieuws

Agenda