Vrouwen blijven afwezig in vierde industriƫle revolutie

Ondanks het feit dat de helft van de wereldbevolking uit vrouwen bestaat, blijven zij de grote afwezigen in de vierde industriële revolutie. Uit een onderzoek van Women in Tech. Brussels blijkt dat 70% van de vrouwen weet hoe ze informatie op het Internet moeten zoeken, maar slechts 21,9% heeft de nodige informaticavaardigheden. Verder is slechts 13% van de oprichters van start-ups een vrouw. In Brussel ligt dat cijfer nog lager: 8%. Terwijl het Europese gemiddelde 15% is.

Nochtans verwacht de OESO dat er tegen 2025 bijna 900.000 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd in de digitale sector. Nu al komen 25% van de afgestudeerden in België uit een STEM-richting (Science-Technology-Engineering-Mathematics). Niettemin stromen er heel weinig vrouwen door naar de informatiesector. Een netwerk van ondernemende vrouwen wil daar verandering in brengen. Daarom werd met “She Loves To Code” een beweging gelanceerd om meer vrouwen naar de digitale wereld te begeleiden.

De beweging, met tal van ambassadeurs, waaronder Dominique Leroy, ceo van Proximus, heeft een eerste concrete actie in het onderwijs gelanceerd. S19, de school die een gratis programmeeropleiding via peer-to-peer zal organiseren, gaat op zoek naar veertig

 meisjes/vrouwen van 18 tot 30 jaar. Gedurende vier weken, van 11 februari tot 8 maart 2019, zullen deze kandidaten een “digitaal bad” krijgen. Daarnaast organiseerde S19 vorige maand tijdens het Women Code Festival een eendaagse initiatie in programmeren. Het evenement was in een mum van tijd uitverkocht.