Eerste grote beleggersexperiment in ons land van start

Sophie (45), Filip (32) en Pieter (41) krijgen elk 20.000 euro voor op de beurs

Het eerste grote beleggersexperiment in ons land is een feit. Uitgeefster Sophie, directeur Filip en TV-regisseur Pieter krijgen elk 20.000 euro om te beleggen en zo te bewijzen dat niet alleen financieel experten en beursgoeroes dat kunnen. De kandidaten werken met echt geld dat ze op het einde van de rit mogen houden, wat de Binck Challenge uniek maakt ten opzichte van bestaande initiatieven met fictieve beleggingsportefeuilles. Uit de stormloop van geïnteresseerden selecteerde de on-line beleggersbank BinckBank drie deelnemers. Het experiment startte op 6 november en loopt tot einde maart volgend jaar.

Zes op de tien Belgen zijn bang om te beleggen. Zo bleek onlangs nog uit onderzoek. BinckBank wil de vooroordelen weerleggen en gaat daarvoor geen uitdaging uit de weg. En dat is waarom ze de grote beleggers-challenge lanceerde, meteen het eerste experiment in ons land van die grootte-orde. En dan nog wel met écht geld.

Na de bekendmaking van het experiment, enkele weken geleden, volgde een kleine stormloop van gegadigden. Bijna 1.000 geïnteresseerden stelden zich kandidaat. Na de inschrijvingsfase, werden drie kandidaten geselecteerd. De ene beslist graag zelf over alle facetten van zijn portefeuille, een ander zal op vermogensbeheer kunnen rekenen, en de derde splitst het bedrag op tussen enerzijds zelf beleggen en anderzijds laten beleggen door BinckBank.

Drie gelukkigen

Eén van de kandidaten is Sophie Vanluchene uit Hamme, uitgeefster van handboeken voor het hoger onderwijs. Ze heeft een zoon van achttien en een relatie met Steven die zelf ook drie kinderen heeft. “Na het lezen van het boek "Iedereen belegger" van Pierre Huylenbroeck heb ik enkele aandelen gekocht, maar zonder veel succes”, vertelt ze. “Nu wil ik een nieuwe poging wagen, hopelijk met een rendement van 3%. Al besef ik ook dat ik vermogensbeheer eerder op lange termijn moet beoordelen".

Filip Orens uit Antwerpen is de tweede kandidaat. Hij is operationeel directeur van Eurotyre, een franchise-keten van bandencentrales. Hij heeft handelswetenschappen gestudeerd en helpt zijn partner bij de boekhouding van zijn eigen zaak. Met beleggen heeft hij wel niet zo veel ervaring. Filip wil daarom zo veel mogelijk bijleren, en dat vooral door alle mogelijke tools te gebruiken die de bank hem aanreikt. Hij verwacht een gecombineerd rendement van maximaal 3% na de recente dip op de beurzen.

Kandidaat drie is Pieter Baeten uit Leuven, een televisieregisseur met een vrouw en twee kinderen. Hij belegt al tien jaar en beschouwt zichzelf een beetje als de "profeet van de beurs" in zijn omgeving. Pieter volgt al lang het beursnieuws op de voet. “Technologiebedrijven zal ik allicht vermijden na de duik van de koersen tijdens de voorbije weken. Maar ik zou een gat in de lucht springen als ik 10% winst zou kunnen boeken". 

Live volgen

De drie deelnemers krijgen elk 20.000 euro op een BinckBank-rekening. Zij beleggen dat bedrag gedurende vijf maanden op de beurs. Het geld dat ze op het einde van de rit overhouden, mogen ze integraal houden.

“Voor veel mensen is de beurs een mysterie, iets onbekends. En dat zorgt er vaak ook voor dat ze er schrik van hebben. Met dit experiment willen we tonen dat iedereen kan beleggen. Het maakt meteen duidelijk dat je ook met een beperkte kennis je eerste stappen kan wagen”, zegt Stijn Ceelen, country manager bij BinckBank.

Via een speciale site en een Facebook-pagina zal het publiek de prestatie van de drie kandidaten kunnen volgen en hun beleggingsbeslissingen kunnen beoordelen. Volgers kunnen zelf ook 5.000 euro winnen door enkele vragen correct te beantwoorden. Wie de Facebook-pagina van BinckBank in de gaten houdt,  maakt daarnaast ook regelmatig kans op gratis transactietegoed om zelf te beleggen.

www.binckchallenge.be 

Meer sectornieuws

Agenda