SAFIR-consortium mag U-space drone-demonstraties geven in België

Het SAFIR-consortium, een groep van dertien organisaties uit de publieke en private sector, is door Single European Sky ATM Research Joint Undertaking, de organisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van alle EU-onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten in luchtverkeersbeheer, uitgekozen om demonstraties te geven in geïntegreerd drone verkeers-management voor een uitgebreide reeks drone-activiteiten in België.

Het SAFIR-consortium, waarbij SAFIR staat voor Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment, bestaat uit volgende organisaties: Unifly, Amazon Prime Air, Belgocontrol, DronePort, Proximus, Port of Antwerp, Helicus, SABCA, Elia, High Eye, C-Astral, Tekever en Aveillant. U-space is een stimulerend kader dat door de tijd heen evolueert om toegang tot alle klassen van luchtruim- en operationele omgevingen te faciliteren terwijl een geschikte interface wordt geadresseerd met bemande luchtvaart en luchtverkeersleiding. Als dit volledig is uitgerold, wordt een breed scala aan drone-missies mogelijk die momenteel worden beperkt door het duurzame en robuuste Europese ecosysteem dat wereldwijd inter-operabel is. De timing voor U-space is van cruciaal belang vanwege de snelheid waarmee de markt groeit. Het doel is om in 2019 basis U-space-diensten te hebben.

SAFIR gaat verschillende onderzoeken en demonstraties uitvoeren voor drone-operaties die levensvatbaar, robuust en gebruiksklaar zijn in heel Europa. Deze demonstraties bestaan uit surveillance-vluchten in de haven van Antwerpen, pakketbezorging, medisch vervoer tussen ziekenhuizen, hoogspanningslijn-mapping en pylooninspectie. Daarnaast wordt het gebruik van telecom-netwerktechnologie voor datacommunicatie met zowel bemande vliegtuigen als andere onbemande luchtvaartuigen beoordeeld. Er zal ook een radarsysteem worden ingezet dat coöperatieve en niet-coöperatieve drones kan volgen.

Het SAFIR-project zal verschillende U-services demonstreren door de inzet van een groot aantal drones. Tegelijkertijd zullen drie grote U-space service providers het luchtruim controleren. De activiteiten van SAFIR zullen geografisch twee gebieden in België bestrijken. Het eerste gebied is Sint-Truiden met het drone-testcentrum van DronePort. Het tweede gebied is Antwerpen.

Meer sectornieuws

Agenda