België onderhandelt over aankoop UAS MQ-9B SkyGuardian

De Belgische regering heeft het licht op groen gezet voor het ministerie van Defensie om te gaan onderhandelen met de regering van de Verenigde Staten omtrent de aanschaf van het onbemande luchtvaartuig MQ-9B SkyGuardian van General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI). GA-ASI is een tak van General Atomics, wereldwijd toonaangevend ontwikkelaar en producent van betrouwbare unmanned aircraft systems (UAS), radarapparatuur en elektro-optische en daaraan gerelateeerde missiesystemen.

De MQ-9B is de nieuwe generatie van GA-ASI’s multi-missie B-productlijn, de Predator®. He bedrijf heeft het basismodel van de MQ-9B de SkyGuardian gedoopt. De variant voor maritieme surveillance heet SeaGuardian.

De MQ-9B is het restulaat van een vijf jaar lange door het bedrijf gefinancierde inspanning om een onbemand luchtvaartuig af te leveren dat in het niet-afgeschermde, civiele luchtruim kan opereren en aan de strenge eisen voor luchtwaardigheid van NATO STANA 4671 voldoet. In juli vloog de SkyGuardian, ter ere van de honderdste verjaardag van de Britse Royal Air Force (RAF), als eerste medium altitude long endurance (MALE) UAS non-stop over de Atlantische Oceaan. Het systeem biedt een vluchtduur van ruim 40 uur, is bestendig tegen alle weerstypen, kan op een korte baan opstijgen en landen, beschikt over een Detect And Avoid (DAA)-systeem en kan zelfstandig worden ingezet (via SATCOM-bestuurd automatisch opstijgen en landen).