Heyaru start met synthetische diamantproductie in Lommel

Heyaru Engineering N.V. (Houthalen-Helchteren), dat vandaag al op kleine schaal synthetische diamant produceert in India, wil een eerste Europese vestiging openen in Lommel. De productiefaciliteit wordt meteen de centrale hub voor de groep, zowel voor de productie van synthetische diamant als voor het onderzoek naar nieuwe technieken en toepassingen. Het bedrijf investeert daarvoor meer dan 24 miljoen euro.

De Vlaamse regering kent twee miljoen euro steun toe aan Heyaru. In een eerste fase zal het project een vijftiental banen creëren.

Heyaru heeft echter de ambitie om de komende vijf à tien jaar uit te groeien tot een productiefaciliteit met enkele honderden reactoren en 120 à 150 werknemers.

Hoewel synthetische diamanten voor steeds meer toepassingen worden gebruikt is deze tak van de diamantindustrie nog vrij nieuw in Vlaanderen. Slechts 2% van de natuurlijke diamanten heeft de noodzakelijke hardheid die nodig is om ingezet te worden in industriële en technologische toepassingen als optica, telecommunicatie of energie.

Synthetische diamant vult daar dus een belangrijke lacune op. Er wordt dan ook verwacht dat de wereldwijde markt in de periode 2016-2025 met 82% zal groeien.

Meer info: 0485/02.20.33 of http://www.heyaru.com.