Vlaanderen en Brussel koploper in blockchain

Vlaamse en Brusselse bedrijven zetten volop in op blockchain-technologie. Dat blijkt uit een onderzoek dat Hogeschool PXL deed in het kader van zijn “Blockchain Lab”, een samenwerking tussen Agoria, Corda Campus Hasselt en Hogeschool PXL.

Blockchain, de technologie achter bitcoin, deed de voorbije jaren behoorlijk wat stof opwaaien. De “distributed ledger”-technologie belooft een vertrouwens- en transparantieprobleem op te lossen, wat in verschillende sectoren voor een aanzienlijke verschuiving kan zorgen.

In het onderzoek, uitgevoerd in oktober en november 2018, werden 68 concrete projecten geïdentificeerd. De overgrote meerderheid van deze projecten bevindt zich in de studie- of “proof of concept”-fase, slechts 15% is in productie. Vlaanderen en Brussel moeten niet onderdoen voor Nederland, want een recent onderzoek bij onze noorderburen identificeerde 66 projecten, waarvan ook 15% in productie. Er werd geen actief onderzoek gedaan naar blockchain in Wallonië. Sowieso werd er ook geen enkel project proactief voorgedragen uit de regio.

Bij één op drie van de geïdentificeerde projecten is de overheid of een regulator een betrokken partij ofwel als initiatiefnemer, ofwel als geldschieter dan wel als adviseur. Alle sectoren in België zijn met de technologie aan de slag, maar de financiële sector is veruit de meest actieve in het blockchain-ecosysteem. Ongeveer 30% van de onderzochte projecten komen uit deze sector en van de projecten die al in productie zijn is dat zelfs de helft. Buiten de publieke sector (22%) is er ook veel activiteit in de mobiliteits- en logistieke sector (13%), de technologische sector (9%) en de HR-sector (9%).

De meest gebruikte technologieplatformen zijn Ethereum en Hyperledger Fabric, en alle projecten in pilot- of productiefase maken gebruik van een open community van gebruikers of een actieve groep van partners. Samenwerking is dus dé sleutel voor een succesvol blockchain-project.

Meer sectornieuws

Agenda