Drone West wil bedrijfswereld warm maken voor drone-technologie

Drone West, het initiatief van POM West-Vlaanderen, TUA West, Inagro en VIVES, wil de drone-industrie en de toepassingsmogelijkheden van drones in West-Vlaanderen verder ondersteunen. Op het startevenement van Drone West werd er toelichting gegeven over de gevolgen van de langverwachte Europese drone-regelgeving en werden de “Drone Pages” van Agoria en het “VIVES Dronelab” voorgesteld.

Drones zijn al een tijdje aan een opmars bezig. Ze dienen niet alleen voor fotografie en video-opnames, maar ze kunnen ook in heel wat industriële sectoren een meerwaarde bieden. Zo kunnen drones de groei en evolutie van graangewassen evalueren, werven bewaken of ingezet worden om windmolens te inspecteren. Technologiefederatie Agoria berekende dat drones tegen 2020 jaarlijks een omzet van 409 miljoen euro en duizend extra jobs in België kunnen opleveren.

Met Drone West willen de initiatiefnemers de drempel verlagen om deze veelbelovende technologie in het bedrijfsleven te integreren. Meer dan tweehonderd geïnteresseerden konden op het startevenement terecht bij verschillende drone-dienstverleners.

Jasper Pillen, woordvoerder van François Bellot, federaal minister van Mobiliteit, kwam de Belgische stand van zaken van de Europese drone-regelgeving toelichten. Deze wetgeving gaat van kracht in de zomer van 2019. Verder stelde Agoria de “Drone Pages” voor. Deze gele gids voor drone-dienstverleners biedt een overzicht van meer dan 160 bedrijven uit de drone-sector.

VIVES lanceerde dan weer zijn “Dronelab”, waarbij onderwijs, onderzoek en dienstverlening multidisciplinair worden uitgerold over alle studiegebieden en expertisecentra.