Spoedopdrachten niet langer een probleem

Vijf tips voor installatiebedrijven

De wintermaanden zijn voor de installateurs een drukke periode met veel spoedopdrachten. Een kapotte CV-ketel, bevroren of kapotte leidingen, het moet zo snel mogelijk opgelost worden. Dat betekent vaak een hoop gepuzzel om de planning in orde te krijgen en ervoor te zorgen dat iedereen zo efficiƫnt mogelijk werkt. Een fleet management-systeem kan daarbij helpen. Tegelijkertijd biedt het de middelen om veilig de baan op te gaan. Dat reikt vijf manieren aan om spoedopdrachten optimaal af te handelen.

1. Zie wie het dichtst in de buurt is.

Als het gaat om een spoedopdracht, wil u daar zo snel mogelijk op kunnen reageren. U bent namelijk niet het enige installatiebedrijf in de buurt. En wie geen warm water meer heeft, wil zo snel mogelijk geholpen worden - en dan maakt het niet uit door wie. Inzicht in de locaties van uw monteurs kan u daarbij helpen.

Met een goed fleet management-systeem kan u dat inzicht verkrijgen zonder dat u kostbare tijd kwijt verspeelt met het rondbellen naar uw medewerkers om te vragen waar ze exact zijn. Open gewoon het dashboard en bekijk op de kaart de actuele locaties van uw monteurs op basis van de GPS-gegevens van hun voertuigen. Bent u zelf ook onderweg? Geen probleem, dan gebruikt u gewoon de app op uw smartphone.

2. Zie wie er tijd voor heeft.

De monteur die het dichtst in de buurt is, is niet automatisch de beste persoon om op een spoedopdracht te reageren. Doordat hij bijvoorbeeld middenin een andere opdracht zit, of omdat hij achterloopt op schema. Toch kan inzicht in de actuele locaties van uw voertuigen ook in dit soort gevallen uitkomst bieden.

Waar een monteur zich op een bepaald moment bevindt, kan u ook iets zeggen over de beschikbare tijd die hij heeft. Zeker als u daarbij kan zien waar hij eerder op de dag nog meer is geweest.

Ziet u bijvoorbeeld dat iemand pas op zijn tweede adres van de dag bezig is, terwijl hij volgens de planning al een pak meer opdrachten had moeten hebben afgehandeld? Of dat iemand tien minuten geleden is aangekomen voor een opdracht waar twee uur werktijd voor is ingepland? Dan is het wellicht verstandiger om toch een monteur te vragen die voorloopt op zijn schema.

3. Verhoog de productiviteit.

De beste manier om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat, en er dus zoveel mogelijk tijd overblijft voor het oppakken van spoedopdrachten, is door ervoor te zorgen dat iedereen productief blijft. Bijvoorbeeld door het instellen van live-alerts die u een waarschuwing geven als iemand afwijkt van zijn route om tussendoor eventjes boodschappen te doen.

Met een fleet management-systeem is het mogelijk om een gebied op de kaart af te bakenen en dat aan te wijzen als iemands werkgebied - en een waarschuwing te ontvangen als iemand dat gebied verlaat. Denk aan het stadsdeel, de gemeente of de regio waarin iemand al zijn afspraken voor die dag heeft ingepland.

4. Voorkom pech.

Natuurlijk kan u autopech nooit helemaal uitsluiten, en u bent maar een rondslingerende nagel verwijderd van een lekke band. Dat neemt niet weg dat het verstandig is om regelmatig uw voertuigen te laten onderhouden, om zo de kans op panne tot een minimum te herleiden.

Opnieuw helpt een fleet management-systeem u daarbij door u de mogelijkheid te geven een onderhoudsschema in te voeren in het systeem - en een herinnering te krijgen als het tijd is voor een onderhoud.

5. Stuur werknemers veilig de weg op.

Tijdens de wintermaanden durven de wegen al eens glad of nat te zijn, dat in combinatie met een hoge snelheid is levensgevaarlijk. Als uw werknemers veel spoedopdrachten moeten afhandelen, bestaat het risico dat ze gehaast de baan op gaan - iets wat kan leiden tot gevaarlijke situaties onderweg.

Een fleet management-systeem biedt u inzicht in het rijgedrag van uw afzonderlijke bestuurders en biedt daarbij de mogelijkheid om zowel achteraf als near-real time te kijken hoe ze rijden. Zo krijgen al uw werknemers die gebruik maken van een fleet management-systeem een veiligheidsscore die u kan terugvinden in het overzichtelijke dashboard. Daarnaast kan u live-notificaties instellen. Die waarschuwen u als iemand een zware overtreding begaat, zoals meer dan 20 kilometer te snel rijden binnen de bebouwde kom.

Meer voordelen

Behalve voor het afhandelen van spoedopdrachten biedt een fleet management-systeem veel andere voordelen voor het zo efficiënt mogelijk inzetten van uw wagenpark. Denk aan het terugdringen van brandstofkosten of het besparen op personeelskosten.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Verizon Connect).

Meer info: 0800/70.576 of https://www.verizonconnect.com/be-nl.