36% van de Belgen zit voor een scherm tijdens lunchpauze

Een broodje smartphone, het is dagelijkse kost voor heel wat Belgen. Nieuw onderzoek van levensverzekeraar NN toont aan dat maar liefst 36% van de Belgische werknemers voor een scherm gekluisterd zit tijdens de lunchpauze. Nochtans zorgt deconnecteren voor meer productiviteit en een betere gezondheid op het werk. NN pleit daarom voor de Fika. Het concept is razend succesvol in Zweden: samen pauzeren bij een kopje koffie en een informeel praatje maken met de collega’s.

De voorbije jaren krijgen werkende Belgen steeds meer stress en voelen ze zich vaker vermoeid: het gevolg van een alsmaar stijgende werkdruk en een gebrek aan echte, rustgevende pauzes. De cijfers zijn sprekend. Maar liefst 84% van de werkende Belgen ondervindt regelmatig stress. 11% van de Belgen staat nooit uitgerust op. Maar liefst zeven op de tien Belgen geven zelfs toe af en toe een fout te maken op het werk omdat ze te vermoeid zijn. De oplossing voor die fysieke en mentale dipjes ligt nochtans voor de hand: regelmatig pauzeren.

Geen tijd voor lunch

Uit het onderzoek van NN blijkt dat slechts 67% van de Belgische werknemers dagelijks tijd neemt voor een lunchpauze. Vooral zelfstandigen slaan regelmatig de lunchpauze over. Want bij zelfstandigen neemt amper 53% van de ondervraagden dagelijks pauze. 10% van de zelfstandigen neemt zelfs nooit een lunchpauze. ‘Time is money’ was nog nooit zo toepasselijk.

Problematisch is echter vooral de kwaliteit van onze lunchpauzes. Slechts 42% van de ondervraagde Belgen neemt ’s middags de tijd om een praatje te slaan met collega’s. Drie procent van de ondervraagden gaat sporten en 14% maakt een wandeling. 36% van de Belgen hangt tijdens zijn pauze achter een scherm gekluisterd. Terwijl 29% van hen tijdens de middag op het Internet surft, checkt 24% de sociale media.

Isabelle Hoebrechts, gedelegeerd bestuurder van 361° en gespecialiseerd in ons werkgeluk: ‘We nemen niet meer genoeg pauzes en als we dat toch doen spenderen we die met onze smartphone. We brengen onze pauzes door op sociale media en nieuwssites omdat we bang zijn dat we anders iets zouden missen. Maar door al dat scrollen en surfen wordt ons brein niet ontlast tijdens onze pauzemomenten. We worden steeds getriggerd door 101 impulsen.’

Pleidooi voor Fika

Levensverzekeraar NN wil werkgevers overtuigen om werk te maken van degelijke pauzes. Studies tonen aan dat het absenteïsme op de werkvloer daalt wanneer het bedrijf volop inzet op een betere fysieke, mentale en sociale gezondheid van de medewerkers. Gelukkige medewerkers zijn productiever. Wie positief in het leven staat, trekt met veel plezier naar het werk. En productieve medewerkers dragen bij tot een bloeiende en gelukkige maatschappij.

“Te veel bedrijfsleiders zien pauzes nog als tijdsverlies, maar volgens ons zijn ze net belangrijk. Er zit potentieel in pauzes. Daarom is het concept van de Fika, dat vanuit Zweden komt overgewaaid, net zo succesvol: door samen te pauzeren bij een kopje koffie, praat je met elkaar op een informele manier. En net dan leer je elkaar beter kennen en respectvol omgaan met elkaar”, luidt het bij NN.

Wil je ook meer werk maken van pauzes op het werk dit jaar? Surf dan naar www.gelukkigebelgen.be.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met NN Insurance Belgium N.V.)

Meer info: www.nn.be.