Incendin centraliseert productie-activiteiten in Willebroek

Specialist in brandwering lonkt naar verdere internationalisering

In België ontstaan er jaarlijks 200.000 woningbranden met zeven doden per miljoen inwoners. Daarnaast zijn er ook 500 bedrijfsbranden per jaar, soms met een faillissement als gevolg. Het toont aan hoe belangrijk brandbestrijding is. Het is in deze markt dat Incendin N.V. (Willebroek) de voorbije jaren kon uitgroeien tot een internationale speler door een aantal acquisities én de strategische inbreng van investeringsmaatschappij Gimv. Om het productieproces te optimaliseren werd meer dan tien miljoen euro geïnvesteerd in een centrale productiefaciliteit in Willebroek, langs het Zeekanaal Brussel-Schelde. Nu de integratie van de verschillende bedrijven en merken stilaan is voltooid, maakt Incendin zich op voor verdere internationale expansie.

De brandbestrijdingsmarkt is een allesomvattende markt met zowel branddetectie- en brandblussystemen als alle materialen die brandwerend of vuurresistent maken. Incendin focust enerzijds op brandwerende additieven (passieve brandprotectie) en anderzijds op de chemische productie voor de brandbestrijding (actieve brandwering).

“Incendin produceert en ontwikkelt maatwerk in opdracht van verschillende klanten. Zo leveren we bijvoorbeeld aan Unilin B.V.B.A. (Wielsbeke) additieven die de spaander-, OSB- en MDF-platen in de kern brandwerend maken. Het volledige verkoops- en engineering-proces duurt, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, tussen drie maanden en twee jaar. Onze ingenieurs gaan eerst ter plaatse om de volledige productielijn te analyseren wat houttype, lijm en additieven betreft. Op basis van deze analyse wordt er een blend ontwikkeld die we in onze eigen brandlabo’s uittesten. We werken hiervoor samen met externe research-centra en verschillende Europese universiteiten”, aldus Joris Coppye, ceo van Incendin.

Het bedrijf maakt ook de geluidsisolatie van Miele-afwasmachines brandwerend. Net als het natuurlijk isolatiemateriaal voor passiefwoningen. Verder is Incendin Europees marktleider in het segment van brandbluspoeders en -schuim. “Je zou denken dat elk blustoestel dezelfde inhoud bevat, maar dat is niet zo. De vorm, de coating en het spuitstuk bepalen welk brandbluspoeder of -schuim de hoogste efficiëntiegraad heeft. We leveren telkens maatwerk af waarbij onze klant een gecombineerde certificering nastreeft, zowel voor zijn blustoestel, maar ook voor de inhoud van het toestel”, duidt Coppye.

Innovatie- en groeitraject

Het business-model van Incendin is gebaseerd op grondige applicatiekennis. De specialist in brandwering zet daarom fors in op onderzoek en ontwikkeling.

“We hebben vier R&D-centra en verschillende applicatielaboratoria. Eén op vijf medewerkers is bezig met R&D en we investeren jaarlijks 4% van onze omzet in innovatie. Dat resulteerde al in een aantal patenten”, verklaart Coppye.

Het maakt dat Incendin doorheen de jaren is geëvolueerd van een distributeur naar een technologieleider. En dat is ook Gimv N.V. (Antwerpen) niet ontgaan. De investeringsmaatschappij stapte in 2014 in het kader van het “Sustainable Cities”-platform mee in het verhaal van Incendin.

“De voorbije jaren hebben we vooral onder de radar gewerkt aan een “Buy & Build”-model in de actieve en passieve brandprotectie. Er werden vijf acquisities gerealiseerd. Het grootste obstakel waarmee we te maken hadden was de integratie van de verschillende bedrijven en merken. Daarom hebben we flink moeten investeren in een geïntegreerd platform met één CRM- en ERP-systeem en we hebben ook extra talent binnengehaald. Momenteel werken er 110 medewerkers voor Incendin”, weet Coppye.

De strategische en financiële ondersteuning van Gimv in combinatie met de vijf overnames hebben er toe geleid dat de omzet de voorbije jaren meer dan verdubbelde. In 2013 bedroeg de omzet 25 miljoen euro. Dit jaar zal Incendin afklokken op 61 miljoen euro. En daar stopt het niet voor Coppye.

“We willen eerst en vooral onze marktpositie verder versterken. Dat kan via nieuwe overnameprojecten, maar evengoed door innovatie. Een tijdje terug hebben we ons productportfolio uitgebreid met brandwerende en akoestische coatings voor toepassingen op rookafvoer, drukverhoging en keukenafvoerkanalen. Verder willen we nieuwe markten aanboren. Ons geïntegreerd platform is helemaal afgestemd op verdere internationale expansie”.

Incendin voelt zich ook gesteund door de strengere wetgeving en de toenemende druk van de verzekeringsmaatschappijen waardoor ook in de onderliggende markten, zoals de bouw-, constructie- en renovatiesector, brandveiligheid steeds belangrijker is geworden.

Gecentraliseerde productie

Incendin exporteert wereldwijd naar meer dan zeventig landen. Dat vergt een grote inspanning op logistiek vlak.

“Na de vijf overnames hadden we zes productiefaciliteiten in België, Frankrijk, Duitsland en Israël. Daarnaast hadden we producties geoutsourced in Maleisië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Heel veel grondstoffen werden geïmporteerd uit Rusland, China en Afrika. Het was een kluwen dat suboptimaal functioneerde. We moesten absoluut ingrijpen. Tegen de trend in van outsourcing naar lage loonlanden hebben we beslist om de productie te centraliseren in Willebroek. We hebben meer dan tien miljoen euro geïnvesteerd in deze site. Op logistiek vlak zitten we nu perfect. De A12 is dichtbij, net als het Zeekanaal Brussel-Schelde. We kunnen schepen ontvangen uit pakweg Sint-Petersburg of Marokko. Het gevolg is dat de productie veel efficiënter verloopt en goedkoper is”, besluit Joris Coppye.