Start it @KBC en The Rain Gods zetten partnership op

Eerste grensoverschrijdend programma om govtech start-ups te ondersteunen

Start it @KBC, de grootste Belgische accelerator met vijf communities verspreid over heel België, en The Rain Gods, het bedrijf achter de Londense start-up incubator Rain Cloud, gaan samen werken om govtech-bedrijven te ondersteunen. Het is de eerste grensoverschrijdende samenwerking in zijn soort en stelt start-ups in staat hun ideeën internationaal aan te bieden.

Govtech, voluit government technology, is een relatief nieuw vakgebied waarbij ondernemers oplossingen creëren voor de problemen van lokale, regionale en nationale overheden om te komen tot efficiëntere beslissingsprocessen, verbeterde openbare diensten en sterkere banden tussen de burgers en hun vertegenwoordigers. De overheid kan worden beschouwd als de grootste industrie ter wereld met uitgave van 8,32 triljoen euro per jaar (15% van het wereldwijde BBP) en tal van ondernemingen en organisaties die infrastructuur, diensten en operationele ondersteuning aanbieden. De sector biedt belangrijke kansen voor start-ups en hun investeerders.

Start it @KBC heeft al verschillende successen in govtech op zijn conto met bedrijven als Citizen Lab, Tree Company, Xpand, Apolitical en Digiconsul. Het Londense The Rain Cloud biedt onderdak aan een ecosysteem van zestien organisaties in de govtech en publieke sector, inclusief tech-bedrijven als Spend Network, een databedrijf gespecialiseerd in overheidsinkopen, en het politieke mediabedrijf Simple Politics alsook denktanken en consultancy-bedrijven die staan voor innovaties in de publieke sector zoals TSIP, het New Local Government Network en Demos.

Internationale sales

Sinds kort kunnen start-ups die focussen op govtech en de publieke sector gebruik maken van de bureauruimtes en vergaderzalen van Start it @KBC en The Rain Gods in Londen waardoor ze toegang krijgen tot respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, de tweede grootste economie van Europa, en Brussel met zijn concentratie van regionale, nationale en Europese overheidsinstellingen. De bedrijven zullen ook gebruik kunnen maken van het internationale adviesnetwerk en investerings- en verkoopsmogelijkheden.

Verwacht wordt dat het nieuwe partnership de start-ups van Start it @KBC en The Rain Gods nieuwe sales zal opleveren en zal zorgen voor jobs en groei in Brussel en Londen.

Het Londense Spend Network is alvast één van de eerste bedrijven dat gebruik zal maken van de Belgische faciliteiten en ziet reële groeimogelijkheden.