Sirris richt in Brussel centrum voor cyber-veiligheid op

Om ervoor te zorgen dat nieuwe inzichten over cyber-veiligheid sneller tot bij onze bedrijven komen, richt Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie, het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation (BICI) op. BICI groepeert de know-how van de onderzoekscentra van de universiteiten UCL, ULB en VUB, de hogeschool EhB, Sirris en andere sleutelspelers in onderzoek en innovatie uit de regio Brussel.

Twee op de drie bedrijven zijn vandaag al het slachtoffer van cyber-aanvallen. Omdat hackers steeds slimmer tewerk gaan, zal het aantal cyber-aanvallen op bedrijven nog toenemen. België heeft de academische kennis in huis om cyber-criminaliteit aan te pakken, maar de doorstroming tot bij onze ondernemingen blijft een uitdaging. Met BICI slaat Sirris de brug tussen bedrijven en academici van vijftien onderzoekscentra.

Sirris lanceert het initiatief voor het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation omdat het al sinds 2015 SeCloud coördineert, een onderzoeksproject naar cyber-veiligheid, gefinancierd door Innoviris, het Brussels instituut voor onderzoek en innovatie. De succesvolle interactie tussen de industriële en de academische wereld binnen SeCloud toonde de mogelijkheden voor innovatie in cyber-veiligheid in het Brussels Gewest. Het is daar dat het idee voor het Brussels Initiative on Cybersecurity ontstond.

Het initiatief wordt aangestuurd vanuit icity.brussels dat als taak heeft om innovatie en onderzoek op vlak van ICT te versterken binnen de Brusselse regio. Icity.brussels is een initiatief van de ULB, VUB en Sirris en wordt via het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Innoviris voor een bedrag van 13 miljoen euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation zal zich via nationale en Europese partnerships inzetten om onze bedrijven te wapenen tegen cyber-aanvallen en hen te helpen cyber-veilige producten te ontwikkelen. Denk aan het delen van recente onderzoeksresultaten met ondernemingen, campagnes om bedrijven uit diverse sectoren te sensibiseren rond cyber-veiligheid of het opzetten van innovatieprojecten tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven. Voor die R&D-projecten kunnen bedrijven financiering verkrijgen via Innoviris.

Meer sectornieuws

Agenda