Vlaanderen kent 3 miljoen euro extra toe aan regeneratieve geneeskunde

Vlaanderen en Nederland werken met “Regenerative medicine crossing borders” intensief samen aan onderzoek in regeneratieve geneeskunde, zoals aan de ontwikkeling van een biologisch kniegewricht en een biosynthetische nier. Vlaanderen kent een extra budget van 3 miljoen euro aan het project toe.

Regeneratieve geneeskunde, het “kweken” van cellen, weefsel of zelfs organen, maakt het mogelijk om zieke of beschadigde weefsels en organen te herstellen of te vervangen. Het richt zich op enkele van de meest ingrijpende en dure chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, motorische aandoeningen, nier- en leverfalen. Dergelijke chronische aandoeningen hebben een grote impact op de levenskwaliteit van de patiënten en komen steeds vaker voor door de vergrijzing van de bevolking. Door de innovatieve regeneratieve geneeskunde wordt het mogelijk om chronische ziektes - die veelal langdurige, intensieve en kostbare zorg vragen - in de toekomst te genezen.

RegMed XB (REGenerative MEDicine crossing Borders) is de naam van het Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband rond regeneratieve geneeskunde dat in 2017 werd opgestart. In RegMed XB werken Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, universiteiten, academische ziekenhuizen en bedrijven samen aan nieuwe oplossingen voor patiënten met diabetes, nierziekten en artrose. RegMed XB versterkt en bundelt het onderzoek dat aan de deelnemende kennisinstellingen plaats vindt en helpt het mee in de markt zetten. Deze doorgedreven samenwerking bevordert de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor patiënten. In 2017 besliste de Vlaamse regering om alvast 4 miljoen euro in het project te investeren. Na een positieve evaluatie komt daar nu nog een bijkomende subsidie van 3 miljoen euro bij.

In een eerste fase worden de onderzoeksprojecten “Bio-Joint” en “Bio-Kidney” ondersteund, waarbij Vlaamse onderzoeksgroepen aan KULeuven en aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) betrokken zijn.

Nieuw is dat RegMed XB een geïntegreerd weefselproductieplatform zal ontplooien om functionele, levende weefsels en organen te ontwikkelen. Door de technologie samen te brengen in een coherent systeem wordt een soort “lopende band” ontwikkeld voor functionele weefsels, die voor verschillende levende implantaten die buiten het lichaam “gegroeid” worden, inzetbaar zijn. Het weefselproductieplatform zal dus het gehele domein van de regeneratieve geneeskunde ten goede komen.

Meer sectornieuws

Agenda