GA-ASI zet industrieel samenwerkingsverband in België op

General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), fabricant van onbemande luchtvaartuigsystemen (remotely piloted aircraft - RPA), radars, elektro-optische en gerelateerde missiesystemen, zet een samenwerking op met vijf in België gevestigde bedrijven als onderdeel van een industrieel samenwerkingsverband met de Belgische luchtvaart- en defensie-industrie. Het Team SkyGuardian Belgium bestaat uit GA-ASI, SABCA, Thales Belgium, Esterline, DronePort en satellietcommunicatietechnologiebedrijf Newtec.

De Belgische overheid kondigde onlangs de keuze aan voor MQ-9B Skyguardian™ om te voldoen aan de behoeften voor defensie in België. De MQ-9B van GA-ASI is ook door de Royal Air Force gekozen vanwege zijn PROTECTOR RG Mk1-programma.

GA-ASI en SABCA ondertekenden een memorandum van overeenstemming (MoU), waarin de samenwerking voor de productie-activiteiten en onderhouds- en reparatiebehandelingen (maintenance repair operations, MRO) beschreven staan, waaronder de eerste interne inwerkingstelling van en ondersteuning voor SkyGuardian. In het MoU is eveneens de productie van de SATCOM-radome met bliksembescherming voor alle MQ-9B SkyGuardian- en SeaGuardian™-systemen bij SABCA Limburg opgenomen. De partijen hebben de intentie om de eerste in Europa gevestigdeMRO-faciliteit voor MQ-9B actuatoren te ontwikkelen bij SABCA in Brussel.

Het tussen GA-ASI en Thales Belgium ondertekende MoU voorziet in de samenwerking aan oplossingen voor verwerking, exploitatie en verspreiding (PED) van gegevens van RPA-surveillancesensoren, waaronder de integratie van MQ-9B in de Belgische militaire gegevensnetwerken. Thales Belgium heeft uitgebreide ervaring in het aanbieden van intelligentie, infrastructuur en PED-mogelijkheden aan Belgische strijdkrachten.

Binnen de Europese leveringsketen koopt GA-ASI beeldschermen voor het grondstation in bij Esterline in Vlaanderen.

DronePort ziet in deze samenwerking met GA-ASI en andere partners dan weer een enorme kans voor start-ups en scale-ups in België. De kennisoverdracht binnen deze samenwerking biedt veel nieuwe mogelijkheden en versterkt het eco-systeem rond DronePort, zo luidt het.

De totale economische waarde van Team SkyGuardian voor de Belgische industrie wordt geschat op meer dan 100 miljoen euro gedurende de levensduur van het programma.

Meer sectornieuws

Agenda