Vlaanderen zet buitenlandse topinvesteerders in de kijker

Voor het zevende jaar op rij richt Flanders Investment & Trade (FIT) de schijnwerpers op buitenlandse bedrijven met opvallende investeringsprojecten in Vlaanderen. Het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen zal daarvoor drie trofeeën uitreiken: de Foreign Investment of the Year Trophy, de Lifetime Achievement Trophy en de Newcomer of the Year Trophy. Vorig jaar gingen die trofeeën respectievelijk naar Kaneka (Japan), Pfizer (VS) en Brolis (Litouwen).

Dit jaar zijn vier buitenlandse bedrijven genomineerd voor de Foreign Investment of the Year Trophy, met name Borealis (Oostenrijk), CPMC (China), Mainfreight (Nieuw-Zeeland) en Nipro (Japan). De winnaar wordt op 18 maart verkozen tijdens het “Foreign Investment Trophy”-evenement.

In de aanloop naar de prijsuitreiking, maakt FIT voor het eerst de winnaar van de Lifetime Achievement Trophy op voorhand bekend om zo het belang van trouwe, buitenlandse investeerders in Vlaanderen nog meer te onderstrepen. De Japanse airco-specialist Daikin zal de trofee ontvangen uit handen van Vlaams minister-president Bourgeois.

Dat Daikin de Liftetime Achievement Trophy in ontvangst mag nemen, dankt de Japanse multinational aan zijn rijke geschiedenis in Vlaanderen. Daikin was één van de eerste Japanse bedrijven ooit op zich op Vlaamse bodem te vestigen en vierde in 2018 zijn 45-jarig bestaan in de regio. Rode draad door die geschiedenis: innovatie, zowel op productie- als technologisch vlak. Daikin liet in 1973 zijn oog vallen op kuststad Oostende als locatie voor zijn Europese hoofdkantoor. Na verloop van tijd kwam daar een R&D- en kenniscentrum bij en opende Daikin sites in Gent en Brussel.

De recente bouw van de Daikin Academy - een internationaal opleidingscentrum - maakt het plaatje compleet. Door de decennia heen steeg de omzet van Daikin Europa van 5 miljoen tot 2,8 miljard euro, waarvan 85 miljoen in Vlaanderen. Het aantal medewerkers in de regio kom van 68 naar 2.040, waar zo’n 1.700 in Oostende; daarmee is Daikin de grootste werkgever van Oostende.