Flanders Make en Sirris openen nieuwe Industrie 4.0 labo’s in Leuven

Flanders Make en Sirris hebben onlangs hun gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur in het Wetenschapspark van Leuven geopend. Hiermee zullen ze de industrie in Vlaanderen nog beter ondersteunen bij de innovatie en de digitale transformatie die nodig is om mee op de trein te springen van Industrie 4.0, de vierde industriële revolutie die nu volop plaats vindt.

De industrie in Vlaanderen doet het goed: bedrijven kondigen mooie winstcijfers aan en investeren lokaal. Ze zetten steeds meer in op digitalisatie en spelen zo in op drie wereldwijde trends: de vraag naar slimme producten en productiesystemen stijgt. Consumenten verwachten steeds meer producten op maat aan de prijs van massaproducten. De productie dient ook duurzaam te zijn en de operators moeten ondersteuning krijgen via o.a. virtual en augmented reality-technologie en collaboratieve robots.

Om de industrie in Vlaanderen optimaal te ondersteunen in de digitale transformatie hebben we nood aan een performante, hoogtechnologische infrastructuur. Flanders Make en Sirris ondersteunen bedrijven voortaan bij hun onderzoeks- en innovatieprojecten vanuit nieuwe labo’s in het Leuvense Wetenschapspark. Hier kunnen bedrijven hun nieuwe producten en processen onder deskundige begeleiding evalueren, valideren en demonstreren. Zo versnellen ze hun product- en procesinnovatie en kunnen ze de internationale concurrentie de baas.

Competentiecentrum voor machinebouw

In Leuven bouwt Flanders Make zijn competentiecentrum voor machinebouw verder uit. Men helpt er hoogtechnologische bedrijven om - via o.a. toepassing van artificiële intelligentie - slimme, autonome machines te realiseren die producten op maat kunnen maken tegen de kost van serieproductie. Voorts laat men ook vele andere grote en kleine bedrijven met een hart voor innovatie mee de vruchten plukken van toponderzoek en helpt men de brede industrie om te digitaliseren en internationaal competitief te blijven.

Enkele highlights van de infrastructuur bij Flanders Make zijn een nieuwe generatie 3D-printer, een labo voor onderzoek naar het inzetten van drones voor inspectie en transport in fabrieken, een zelfrijdende tractor voor onderzoek naar autonoom rijdende terreinvoertuigen en een labo voor de optimalisatie van machine-aandrijvingen.

Sirris schaalt know-how verder op

Sirris zal in de nieuwe hoogtechnologische site in Leuven onder meer zijn know-how verder opschalen om grote groepen bedrijven te ondersteunen en fabrieken futureproof te maken. De technologie-experts van Sirris bieden bedrijven, waaronder vele KMO’s, hulp om de juiste technologische keuzes te maken en praktische ondersteuning om nieuwe technologieën succesvol te implementeren in hun nieuwe producten en processen.

Bij Sirris vinden bedrijven onder andere steun voor de ontwikkeling van slimme, geconnecteerde producten en voor lichte, maar zeer sterke producten uit composietmaterialen. Er is ook een robotcel beschikbaar, die de sterktes van een industriële robot illustreert in de productie van kleine reeksen en in complexe en klantspecifieke producten.