Mercedes-Benz Energy en TenneT zetten partnership op

Transmissiesysteembeheerder TenneT en Mercedes-Benz Energy GmbH, een volle dochter van Daimler AG, hebben in een gezamenlijk ontwikkelingspartnerschap de haalbaarheid onderzocht en getest van een innvovatieve systeemdienst in het transmissienet. Met baanbrekende resultaten: opslagsystemen op basis van autobatterijen kunnen taken van grootschalige energiecentrales overnemen en een aanzienlijke bijdrage leveren tot de stabilisatie van het stroomnet en systeemherstel.

De gezamenlijke studie werd uitgevoerd in het kader van het "Smart Energy Showcases - Digital Agenda for the Energy Transition (SINTEG)"-programma dat door het Duitse ministerie van Economische Zaken & Energie werd gefinancierd.

De projectpartners toonden aan dat opslagsystemen met autobatterijen op lithium-ionbasis kunnen worden gebruikt voor een hoogdynamische systeemondersteuning en -herstel, inzonderheid voor de opstart van elektriciteitscentrales na uitval en ter ondersteuning van inerte massa.

Voor de test maakten de partnerbedrijven in het testcentrum van Kamenz gebruik van tweedehandse en vervangingsbatterijen. Het prototype van het batterij-opslagsysteem was opgebouwd met autobatterijen met een totale geconnecteerde lading van nagenoeg 1 MW en een opslagcapaciteit van 750 kWh.

Meer info: http://www.daimler.com.