Start it @KBC opent nieuwe hub in Gent

Accelerator viert vijfde verjaardag

Start it @KBC trapt zijn jubileumjaar af met de inhuldiging van een nieuwe hub in Gent. De accelerator hevelde zijn activiteiten in de Scheldestad over van de verouderde accommodatie aan de Fernand Lousbergskaai naar de hippe locatie Dok Noord. De start-ups en scale-ups kunnen er een lichtend voorbeeld nemen aan bedrijven als Teamleader, In The Pocket en Storyme die er eveneens hun thuisbasis vonden.

Gent mag zich verheugen in een sterke startersdynamiek. Zo noteerde de Arteveldestad de jongste jaren het grootste aantal starters in Vlaanderen, aldus nieuwbakken burgemeester Mathias De Clercq. In Dok Noord, dat intussen uitgroeide tot een economische hub, vond Start it @KBC de geschikte huisvesting voor de regionale afdeling van zijn incubator. Vanaf 2022 zal de voormalige garage Mahy, ook wel het Wintercircus genoemd, gelegen in het centrum van Gent, in gerenoveerde vorm onder meer rond een centraal en overdekt binnenplein kantoorruimte aanbieden aan start-up en scale-up bedrijven.

Vier jaar terug schoot Start it @KBC in Gent uit de startblokken aan de Lousbergskaai. De ingebruikname van de nieuwe kantoren in Dok Noord valt samen met de start van het eerste jubileumjaar van de grootste accelerator van het land. “In de voorbije vijf jaar stapten 625 start-ups in Start it @KBC. Daarvan zijn er op vandaag 451 “alive & kicking””, aldus founder Lode Uytterschaut.

Binnen het Gentse eco-systeem van Start it @KBC zijn een honderdtal start-ups en scale-ups actief. Zij zijn - in volgorde van belang - voornamelijk actief binnen de domeinen SMB Productivity, Matchmaking, Food, Gaming, Analytics, Health, Lifestyle, Manufacturing, HR, Travel en IoT/Drones/Hardware. “Ruim een kwart van die start-ups, 28% om precies te zijn, menen ten onrechte dat ze zich in de scale-up fase bevinden. Volgens de normen van Start it@KBC is dat slechts 3%. Best is niet te rap te willen schalen”, waarschuwt Uytterschaut.

Accelerator met aardige track record

In de voorbije vijf jaar realiseerden de start-ups van Start it @KBC samen al meer dan 113 miljoen euro aan sales. Ze zouden, zo blijkt uit een bevraging, in de komende zes maanden 954 mensen aanwerven. Ze haalden zo’n 160 miljoen euro aan funding op.

Minder dan 2% van de start-ups halen geld op via crowdfunding. Subsidies, venture capital en business angels zijn samen goed voor bijna de helft van de funding van de start-ups. Heel wat start-ups worden in een vroege fase gesubsidieerd door de overheid. De vraag is of die overheidsfunding er niet net voor zorgt dat start-ups te lang blijven hangen in hun R&D-fase”, zo nog Uytterschaut.

Amper 7,3% van de start-ups is een lonesome cowboy. Gemiddeld heeft een start-up 4,3 mensen in diensten.

Met 80,3 % is de grote meerderheid van de start-ups actief in B2B (52,8%) en B2B2C (27,5%). Slechts een vijfde kiest voor B2C.  85% van de start-ups zijn actief in digitale of technologische domeinen. Dat betekent ook dat 15% niet-tech is. Vrouwelijke ondernemers zijn nog steeds ondervertegenwoordigd, al neemt hun aantal toe.

Historiek Start it @KBC

20 november 2013: Accenture, Cronos, Flanders DC, KBC, Mobile Vikings en Universiteit Antwerpen lanceren incubator Start it @KBC

29 januari 2014: De eerste 28 start-ups nemen hun intrek op zeven verdiepingen van de Antwerpse Boerentoren.

15 februari 2014: Digitaal onderzoekscentrum iMinds wordt strategische partner van Start it @KBC. Ook startups.be en BetaGroup gaan met Start it @KBC samen werken.

10 maart 2014: Start it @KBC opent, onder impuls van Mobile Vikings, een tweede vestiging in de Corda Campus in Hasselt.

21 oktober 2014: Opstart Start it @KBC.

13 juli 2015: Lancering van de Start it @KBC Academy, een uitgebreid opleidingsprogramma op maat van startende ondernemers met inzet van ervaren mentoren.

15 september 2015: Opstart Start it @KBC Brussel in hartje Europese wijk.

8 december 2015: Start it @KBC opent deuren in Gent. De start-ups die voorheen bij iMinds huisden, nemen hun intrek in de Cronos-gebouwen aan de Lousbergskaai.

16 december 2015: Start it @KBC Kortrijk opent de zesde Start it @KBC-hub.

10 mei 2016: De Amerikaanse accelerator Techstars en Start it @KBC zetten een structurele samenwerking op.

31 mei 2016: Telenet Kickstart en Start it @KBC worden strategische partners.

23 augustus 2016: Start it @KBC opent voor het eerst zijn deuren voor ruim honderd start-ups en coaches. Ze nemen tijdelijk hun intrek in het Kursaal Oostende.

15 november 2016: imec wordt strategische partner van Start it @KBC.

7 februari 2017: Start it @KBC kondigt komst aan van de Start it Boardroom en start corporate incubation-programma op.

4 oktober 2017: Start it @KBC opent met zeven partners Hangar K, de nieuwe incubator van de stad Kortrijk.

16 oktober 2017: Start it @KBC zet partnership op met Global Accelerator Network (GAN).

9 november 2017: De Brusselse hub van Start it @KBC verdubbelt zijn capaciteit tot 800 m² met een gloednieuwe stek in de Brusselse kanaalzone.

24 mei 2018: Start it @KBC opent Start it @KBC New York en K&H, de Hongaarse hub.

29 juni 2018: De Antwerpse start-ups verhuizen naar het Tolhuis (The Beacon), het innovatieve hart van de stad Antwerpen.

21 augustus 2018: Pfizer gaat in zee met Start it @KBC.

26 november 2018: Opening nieuwe Gentse hub in Dok Noord.