Netwerk-edge blijft ook in 2019 hotspot van innovatie

Vertiv (Columbus, Ohio), aanbieder van infrastructuuroplossingen op het gebied van stroomvoorziening, koeling en IT, die van de cloud tot aan de rand van het netwerk reiken, signaleert vijf datacenter-trends voor 2019. Een steeds slimmere edge is er daar één van.

1. Vereenvoudigen van de edge

Om krachtige en betrouwbare gegevensverwerking te leveren aan de eindgebruiker zal een slimmere, meer eenvoudige en zelfvoorzienende netwerk-edge in 2019 samensmelten met bredere consumenten- en sectortrends zoals het Internet of Things (IoT) en de verwachte lancering van 5G-netwerken.

Voor veel bedrijven is de edge tegenwoordig het meest essentiële onderdeel van hun digitale eco-systeem. Door de opkomst van intelligente infrastructuursystemen met machine learning-mogelijkheden die werken in combinatie met cloud-based analytics, verandert de manier van denken over edge-computing en edge-services. Het resultaat? Een robuustere, efficiëntere netwerk-edge die zorgt voor meer zichtbaarheid en zelfherstellende eigenschappen die een beperkt actief beheer vereisen.

2. Revolutie van de beroepsbevolking

De beroepsbevolking is aan het vergrijzen en trainingsprogramma’s lopen achter op datacenter-ontwikkelingen en de evolutie van de edge. In 2019 zullen bedrijven hierop reageren. Zo zal de manier veranderen waarop bedrijven datacenter-personeel inhuren. Traditionele trainingsprogramma’s zullen plaats maken voor flexibele, taakspecifieke instructies die focussen op de edge. Bovendien zullen er meer in-house trainingen worden georganiseerd. Bedrijven gaan ook intelligente systemen en machine learning inzetten om processen te vereenvoudigen, institutionele kennis te behouden en beter voorspelbare en efficiëntere service en onderhoud mogelijk te maken.

3. Slimmere en efficiëntere UPS-systemen

Nieuwe batterij-aangedreven alternatieven creëren kansen voor een brede implementatie van UPS-systemen die betere interacties met het netwerk mogelijk maken. Op korte termijn zal dit leiden tot veranderingen in load management en peak shaving-eigenschappen. Uiteindelijk zullen we zien dat organisaties iets van de opgeslagen energie in hun UPS-systemen gaan gebruiken om netbeheerders te helpen het hoofdstroomnetwerk aan te sturen. De statische opslag van al die energie wordt al lang gezien als een toekomstige inkomstenbron.

4. Nastreven van normalisatie

Datacenters blijven te complex om apparaten volledig te standaardiseren, maar dat betekent niet dat er geen ontwikkelingen zijn. Zo is er interesse om materiaalonderdelen te standaardiseren. Het doel? Minder apparatuurkosten, in combinatie met een korte lever- en installatietijd. En het vereenvoudigen van diensten en onderhoud.

5. High-power processors en geavanceerde koelsystemen

Naarmate de gebruikssnelheden van de processors toenemen om geavanceerde toepassingen zoals gezichtsherkenning of geavanceerde gegevensanalyse uit te voeren, creëren high-power processors een behoefte aan innovatieve methodes van thermisch beheer. Directe waterkoeling bij de chip kan een rendabele oplossing zijn, wat betekent dat de processor of andere componenten gedeeltelijk of volledig worden ondergedompeld in een vloeistof voor warmtedissipatie. Deze koelingsmethode wordt vooral gebruikt in high-performance computing-configuratie, maar kan ook interessant zijn voor andere systemen vanwege de vele voordelen zoals betere server-prestaties, verbeterde efficiëntie bij hoge temperaturen en lagere koelkosten. Ook extreme watervrije koeling is een steeds populairder alternatief voor traditioneel gekoeld water.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Vertiv)

Meer info: 016/38.02.20 of http://www.vertivco.com.