België digitaliseert tax free shopping-systeem voor toeristen

België implementeert als eerste land ter wereld een volledig digitaal proces in de wereld van tax free shoppen. Dat gebeurt via de Refundit-app. Toeristen afkomstig van buiten de Europese Unie kunnen het BTW-bedrag van hun uitgaven in België gemakkelijk en zonder administratieve rompslomp terug claimen.

Dankzij Refundit verdwijnt het bureaucratische systeem en de bijhorende wachtrijen voor toeristen die België bezoeken. Via een gebruiksvriendelijke app krijgen zij op een snelle en efficiënte manier het BTW-bedrag terug. Tax free shoppen in België wordt op deze manier veel aantrekkelijker voor toeristen van buiten de EU. De vereenvoudigde procedure zal bijdragen tot extra groei van de Belgische toeristische industrie, zo heet het.

Toeristen afkomstig van buiten de EU hebben recht op een BTW-terugbetaling op de goederen die ze in België kopen en mee naar huis nemen. Om recht te hebben op een BTW-teruggave moet het aankoopbedrag minimaal 50 euro bedragen.

Tot op heden waren toeristen verplicht om een erg moeizaam proces te doorlopen met onder andere lange wachtrijen, het invullen van complexe formulieren en met als eindresultaat dat ze niet altijd het geld terug krijgen waar ze recht op hebben omwille van ontbrekend bewijsmateriaal op papier. Bijkomend moeten ze op dit ogenblik nog rekening houden met commissies die oplopen van 35 tot 50% die aangerekend worden door de service providers die de BTW-terugbetaling afhandelen. Refundit maakt hiermee komaf en zorgt ervoor dat toeristen de terugbetaling krijgen waar ze wettelijk gezien recht op hebben.

Meer sectornieuws

Agenda