VDAB, Marine en Hogere Zeevaartschool bundelen krachten voor nieuw opleidingscentrum

De Marine, de Hogere Zeevaartschool (HZS) en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) hebben in de marinebasis van Zeebrugge het “Maritime Competence and Career Centre” (MC3) boven de doopvont gehouden.

VDAB en Defensie werken al sinds 2008 samen op vlak van rekrutering en opleiding. Met de Hogere Zeevaartschool wisselde VDAB al lesgevers uit voor maritieme opleidingen. Het is voor het eerst dat deze drie instanties de stap zetten naar een gezamenlijk opleidingscentrum. Elke organisatie zal gebruik kunnen maken van de infrastructuur, zoals het zwembad voor duikoefeningen en de kazerne voor brandweeroefeningen, en lesgevers ter beschikking stellen voor elkaars cursisten.

In deze nieuwe koepelorganisatie komen de maritieme beroepsopleidingen van de drie instanties samen. Het is kenmerkend voor de nieuwe wind die waait in de maritieme wereld waarbij alle actoren op zoek zijn naar synergieën. De samenwerking heeft als doel om cursisten voor maritieme beroepen kwalitatief op te leiden en gelijkwaardig erkende certificaten af te leveren.