Siemens Mobility-project bindt strijdt aan met luchtvervuiling in München

Siemens Mobility, ryd (een platform van ThinxNet) en Hawa Dawa hebben een proefproject voltooid dat aantoont hoe autobestuurders kunnen worden gestimuleerd om een alternatieve route te nemen, waardoor de vervuiling op bepaalde locaties daalt.

De test biedt een alternatief voor algemeen tolgeld in steden. In combinatie met openbaar vervoer kan dit eventueel de intermodale mobiliteit verbeteren, zo luidt het.

Siemens Mobility maakt gebruik van sensoren om de luchtvervuiling te meten. Op basis van die gegevens kan het verkeer vervolgens optimaal doorheen de stad worden gegidst.

De vier weken durende test in november 2018 toonde alvast aan dat 35 tot 40% van de bestuurders bereid zijn om de luchtvervuiling terug te dringen door een andere route te nemen als die door het ryd-platform wordt aangeboden. Bovendien kan de verkeersoptimalisatie op individueel niveau helpen om de totale luchtvervuiling in een stad terug te dringen.

München is één van de steden met de grootste verkeersproblemen in Duitsland. De gemiddelde bestuurder staat er 51 uur per jaar in de file.

Volgens de Europese Commissie bedragen de kosten voor gezondheidszorg door luchtvervuiling in de Europese Unie 330 tot 940 miljard euro per jaar en is het verkeer hiervan de grootste oorzaak.

Meer info: 02/536.30.42 of http://www.siemens.be.

Meer sectornieuws

Agenda