3 voordelen van competentiegericht werven

In de huidige arbeidsmarkt hebben bedrijven het moeilijk om geschikte medewerkers te vinden. Bedrijven die competentiegericht werven, creëren voor zichzelf een grotere vijver van talenten die ze kunnen aanspreken. Het biedt naast meer kans op slagen nog 3 onmiskenbare voordelen voor je bedrijf:

I.  diversiteit zorgt voor meer productiviteit

Functies invullen op basis van de technische kennis, het studieniveau en de werkervaring van mensen biedt het voordeel dat je snel kunt uitmaken of een kandidaat voldoet aan de eisen die je voor de job in je bedrijf stelt. Maar je krijgt er niet meteen zekerheid door dat de nieuwe medewerker ook zal matchen met zijn nieuwe collega’s. Komt de persoonlijkheid of het gedrag van je nieuwe medewerker niet overeen met de cultuur op je werkvloer, dan loop je het risico dat er problemen of conflicten ontstaan. En die komen de productiviteit van je bedrijf niet ten goede. Door competentiegericht te werven, kun je vooraf bepalen wat een nieuwkomer in zijn mars moet hebben om op de werkvloer te passen. Zoek je een teamspeler, een vlotte communicator of iemand die openstaat voor vernieuwingen? Neem die noodzakelijke vaardigheden van meet af aan mee in het selectieproces. Als bedrijfsleider of HR-verantwoordelijke kun je op die manier focussen op vaardigheden die in je bedrijf passen, bovenop kennis en ervaring.

II.  minder personeelsverloop

Werknemers die zich niet happy voelen op de werkvloer, gaan sneller op zoek naar een andere job of een nieuwe uitdaging. Ze verlaten het bedrijf niet noodzakelijk omdat ze de job niet aankunnen of niet over de nodige capaciteiten beschikken maar omdat ze zich niet thuisvoelen in de werkomgeving. Heb je er bij de aanwerving aandacht voor dat mensen passen in de cultuur van je bedrijf, dan verhoog je meteen de kans dat je nieuwe medewerkers ook loyaal blijven aan je bedrijf. Ze gaan niet meteen op zoek naar een nieuwe uitdaging of lopen niet weg bij de minste tegenslag. Bedrijven die competentiegericht werven, maken hechtere teams, die samen werken aan de evolutie van het bedrij

III.  duidelijke feedback voor sollicitanten en medewerkers

Heb je van meet af aan een duidelijk competentieprofiel waar je nieuwe medewerkers moeten aan voldoen, dan wordt het aan het einde van de selectie ook gemakkelijker voor jou als werkgever om feedback te geven waarom mensen wel of niet aangeworven werden. Binnen je bedrijf krijgen mensen een inzicht in de vaardigheden die je belangrijk vindt bij werknemers. Voor heel wat sollicitanten is het gebrek aan feedback waarom ze niet gekozen werden bovendien een pijnpunt in de wervingsprocedure. Bij competentiegericht werven ben je in staat om mensen duidelijk aan te geven waarom je ze niet hebt weerhouden voor de job. Ook al is het resultaat van hun sollicitatie negatief, als je klare feedback geeft zullen ze anders tegen je bedrijf aankijken. Je bouwt op die manier aan een positief imago. Die duidelijke feedback is zeker ook een meerwaarde voor de sollicitanten in hun toekomstige zoektocht naar een job. Je creëert voor iedereen een win/win-situatie.