SAP en Azure: het voordeel van de cloud

De laatste jaren is de publieke cloud niet meer weg te denken uit menig IT-beleid. Waar vroeger werd gekozen voor eigen datacenters, server farms en het bijhorend onderhoud ervan, is het vandaag de dag uitzonderlijk om als bedrijf niet de cloud-kaart te trekken in een of andere vorm. Met het partnership tussen SAP & Microsoft wordt de traditionele ERP-workload nu ook een bespreekbare optie in de cloud.

Het zal menig cio wel bekend in de oren klinken: Capex-uitgaven, IT-budgetteringen, investeringen ingeschat op de groei van het bedrijf in de toekomst in tegenstelling tot wat er echt verbruikt wordt.  De focus blijft vaak liggen op het operationele gebeuren terwijl de business zelf snellere resultaten vraagt & verwacht.  Hoewel het gebruik van externe lokale datacenters hier dikwijls een aanvaardbare oplossing bood, lijkt het gebruiksgemak, flexibiliteit en globale karakter van de publieke cloud, zoals Microsoft Azure, een steeds grotere rol te spelen.

Kritieke applicaties, zoals Office365 en Exchange Online, hebben reeds hun intrede gedaan in menig bedrijf en hun sporen verdiend in het publieke cloud-verhaal. Met Azure, gelanceerd in 2014, heeft Microsoft onder het bewind van Satya Nadella zijn pijlen nu ook verder gericht op deze markt en het hosten van alle mogelijke applicaties. Ook SAP hoort hier toe, van oudsher gezien altijd stiefmoederlijk behandeld en op traditionele systemen draaiende.  Echter zijn er meerdere goede redenen om dit nu te herevalueren.

Opkomst SAP S/4

Eind 2025 zal SAP de support van zijn traditionele ERP-omgeving (SAP R/3) stop zetten.  Gebruikers van het ERP-platform van SAP dienen na deze periode overgeschakeld te zijn naar SAP S/4. De nieuwste ERP-omgeving is beter geïntegreerd met de cloud, heeft een nieuwe user interface en maakt gebruik van de innovatieve database SAP HANA. Om deze database te gebruiken, is er echter veelal een nieuwe IT-investering vereist. Het gebruik van de Azure Cloud faciliteert om deze nieuwe machines onmiddellijk te provisioneren in een capaciteit gebaseerd op de huidige nood. 

Het ontwikkelplatform SAP Cloud Platform, gehost op onder meer Azure, brengt de mogelijkheden om innovatieve technieken zoals blockchain, AI & chatbots ook verder te integreren met het nieuwste SAP S/4-platform.

Het uitbouwen een cloud-infrastructuur kan eveneens afgestemd worden op de groei van een S/4 implementatie-traject in een Opex-model. Zodoende betaalt men nooit onnodig voor ongebruikte systemen.

Verschillende regio’s, verschillende mogelijkheden

Het aanbod van 54 Azure regio’s in verschillende landen (met meer op komst) zorgt voor diverse mogelijkheden. Niets belet een bedrijf om bepaalde SAP-systemen dichter bij dochterbedrijven te draaien die zich op een ander continent situeren.

Een vaak voorkomend model is eveneens het hybride verhaal. Hierbij wordt de keuze gemaakt om kritieke workloads in-house (of op een andere lokatie) te draaien.  Niet-kritieke, zoals tijdelijke SAP test-systemen en development, worden dan in de Azure Cloud gehost. Veelal enkel tijdens de business-uren waardoor de kost nog verder naar beneden wordt gedreven.

Afhankelijk van de nood van een bedrijf kan het gebruik van een publieke cloud ook nuttig zijn voor disaster recovery-implementaties. Hierbij moet men denken aan een soort “rampenplan” waar men de Azure Cloud kan gebruiken voor het overschakelen tussen de eigen SAP-systemen en deze in de publieke cloud in het geval van een probleem.

SAP & Microsoft faciliteren migraties

Een migratie is veelal niet evident en wordt dikwijls geassocieerd met de nodige inspanning. Het migreren naar de public cloud of upgraden van een software-versie voor SAP is hier niet anders.  Zowel SAP als Microsoft hebben er echter voor gezorgd om via een uitgebreide toolset en documentatie deze migraties te verlichten. In samenwerking met hen zijn ook de nodige professionele services aanwezig op de markt die over SAP on Azure in hun portfolio beschikken.

De kloof die vroeger nog aanwezig was tussen het klassieke datacenter en de publieke cloud lijkt overbrugd. Sommige functionaliteit wordt heden ten dage enkel ontwikkeld vanuit een “cloud-first”-mentaliteit.

Welke oplossing men ook kiest (in-house, hybride of full-cloud), het blijft belangrijk een kritische en neutrale blik te behouden. Meer dan ooit dienen de beslissingen niet zozeer vanuit een technisch standpunt gemaakt te worden, maar vanuit zakelijke behoeftes.

Laat u begeleiden door de juiste partner.

Contacteer vandaag nog Melissa Delissen, Head of Fujitsu Microsoft Services.

Download de GRATIS brochure - SAP on Azure from Fujitsu, The flexibility to move. The strength to perform. https://marketing.global.fujitsu.com/SAPHANA_Azure_download_BE.html

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Fujitsu Technology Solutions International N.V. (Brussel))

Meer sectornieuws

Agenda