Digitale applicatie HINDERPREMIE wint GeoSpatial-award

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren AM/FM-GIS Belux V.Z.W. en FLAGIS V.Z.W. de “GeoSpatial Awards”. Deze awards werd uitgereikt tijdens BeGeo, hét nationaal congres met beurs rond geo-informatie waar zowel de overheid, de privé-sector als de onderzoekswereld elkaar ontmoeten. De hinderpremie-tool van VLAIO won in de categorie “Publieksprijs”. Met de applicatie worden handelaars en ondernemers automatisch op de hoogte gebracht van werken en wordt een financiële tegemoetkoming efficiënt bekomen. De tool kwam tot stand in samenwerking met Informatie Vlaanderen.

Kleine ondernemingen die geconfronteerd worden met werken voor de deur van hun zaak, kunnen een financiële tegemoetkoming van de Vlaamse overheid krijgen. Sinds juli 2017 worden zij hiervan automatisch op de hoogte gebracht. Handelaars en ondernemers moeten daardoor niet zelf uitzoeken of zij in aanmerking komen en de administatieve rompslomp uit het verleden tot een minimum wordt beperkt.

De automatische selectie gebeurt op basis van gegevens uit het GIPOD (Generiek Informatieplatform Openbaar Domein), waarin alle openbare werken worden geregistreerd, en de VKBO (Verrijkte Kruispuntbank van Ondernemingen). De unieke combinatie van beide databanken, aangevuld met de open data van GRB, CRAB en het wegenregister, laat een geografische selectie toe van ondernemingen die hinder zullen ondervinden van geplande werken.

De onderneming kan haar betaling makkelijk aanvragen via een interactieve web-applicatie waarbij gebruik wordt gemaakt van het Vlaamse Toegangs- en Gebruikersbeheer. Hierdoor is de applicatie van de hinderpremie ook ontsloten via het Vlaamse e-loket voor ondernemers.

De hinderpremie-applicatie werd gedeeltelijk gefinancierd binnen het kader van Vlaanderen Radicaal Digtaal en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen Informatie Vlaanderen en VLAIO.

De laagdrempeligheid van de applicatie zorgt ervoor dat ondernemingen succesvol worden bereikt. In 2018 werden in totaal 4.062 hinderpremies uitbetaald voor een totaalbedrag van 8.124.000 euro.

Meer sectornieuws

Agenda