Zonnekaart Vlaams Energie-agentschap populair bij gezinnen en bedrijven

Twee jaar na de lancering is de Zonnekaart van het Vlaams Energie-agentschap nog steeds populair. Ongeveer 620.000 gezinnen en bedrijven bekeken al hoe geschikt hun dak is voor zonne-energie. Bij vele mensen prikkelt de Zonnekaart meer dan alleen nieuwsgierigheid: 15% van wie zijn woning opzocht, vroeg al een offerte aan en 29% overweegt om dit alsnog te doen.

De Zonnekaart is een website waarop de Vlaming, aan de hand van zijn adres, kon nagaan hoe geschikt zijn dak is voor zonnepanelen en wat de geschatte kostprijs en terugverdientermijn zou zijn. De Zonnekaart werd meteen druk geraadpleegd en het succes duurt nog altijd voort.

In Vlaanderen zijn nu ongeveer 375.000 daken met zonnepanelen toegerust, goed voor een vermogen van ruim 2800 MW. 90.000 installaties (of bijna 415 MW) werden nà de lancering van de Zonnekaart geplaatst.

Wat in 2017 al merkbaar was, liet zich nog duidelijker aftekenen in 2018: bedrijven, organisaties en overheden plaatsten in 2018 zestig procent meer zonnepanelen dan het jaar ervoor.

Het bijgeplaatste vermogen is meer dan verdubbeld in een jaar tijd: in 2018 werden ongeveer 340 grote zonneprojecten geïnstalleerd, goed voor meer dan 30 MW. Ook op dit ogenblik zijn een aantal grote projecten in aanbouw, samen goed voor meer dan 100 MW. Dat is een mooi evolutie want 98% van alle zonnepanelen in Vlaanderen (of 60% van het totale vermogen) zijn investeringen van gezinnen.

Meer sectornieuws

Agenda