Welke competenties zoeken werkgevers in 2019?

Voor werkgevers worden competenties steeds belangrijker bij hun aanwervingen. Ze zoeken nieuwe medewerkers die net dat tikkeltje meer te bieden hebben, bovenop hun kennis en ervaring. LinkedIn stelde op basis van alle vacatures die op de social media-site gepubliceerd werden een lijst samen van vaardigheden die bedrijven zoeken als ze nieuwe medewerkers werven.

4 soft skills die rekruterende bedrijven belangrijk vinden voor nieuwe medewerkers:

  • creativiteit

Computers, robots en virtual reality kunnen hopen dingen aan en zorgen voor een snelle en nauwkeurige productie. Maar ze zijn vooral bruikbaar om de ideeën die je in het verleden ontwikkelde optimaal uit te voeren. We hebben nood aan mensen die met creatieve, nieuwe ideeën voor je bedrijf op de proppen komen en het bedrijf mee naar een succesvolle toekomst leiden. Daarvoor heb je nood aan creatieve geesten die het aandurven om out of the box te denken en dat ook nog eens in de praktijk kunnen omzetten.

  • overtuigingskracht

Slechts heel weinig producten of diensten verkopen zichzelf. Je hebt nood aan medewerkers die in staat zijn om aan de man of vrouw te brengen wat je bedrijf produceert. Medewerkers met voldoende empathisch vermogen om mee te denken met je klant en de meerwaarde die je als bedrijf kunt bieden onder de aandacht weten te brengen. Goed werk leveren is één zaak. Mensen overtuigen met jouw product of bedrijf in zee te gaan een doorslaggevende sleutel tot succes.

  • teamwork

Productieprocessen maar ook klantenrelaties en nieuwe oplossingen voor je bedrijf zullen in de toekomst steeds complexer worden en een veel bredere kennis en uiteenlopende vaardigheden vergen om tot succesvolle oplossingen te komen. Niemand kan dat nog alleen realiseren. Teamwork waarbij alle uiteenlopende kennis ingezet wordt op te slagen in het opzet zal steeds meer aan belang gaan winnen. Een goede coach moet dus op zoek naar het team waarin alle talenten het beste op elkaar afgestemd zijn.

  • time management

Complexe processen, aandacht bij werknemers voor hun work/life balance en een globaliserende economie waarin werk en vrije tijd steeds meer door elkaar lopen. Dat zijn de vooruitzichten voor onze toekomstige arbeidsmarkt. Medewerkers die zichzelf willen ontwikkelen moeten er in slagen om het allemaal te blijven behappen en hun taken, thuis en in het bedrijf, efficiënt weten in te vullen. Voldoende vaardigheden in time-management worden een belangrijke meerwaarde voor al je medewerkers.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met VDAB)

Meer info: http://www.vdab.be.

Meer sectornieuws

Agenda