Volvo Cars en Varjo lanceren mixed reality-toepassing voor auto-ontwikkeling

Volvo Cars en Varjo (Helsinki), de Finse ontwikkelaar van premium augmented reality-headsets, hebben de allereerste mixed reality-benadering ter wereld ontworpen voor de evaluatie van prototypes, designs en andere veiligheidstechnologieën. Het Volvo Cars Tech Fund, het durfkapitaalfonds van de autobouwer dat investeert in veelbelovende technologie start-ups, stapt bovendien in het kapitaal van Varjo.

Volvo Cars en Varjo hebben het voor het eerst mogelijk gemaakt om een echte wagen voor ontwikkelingsdoeleinden te besturen met een mixed reality-headset, waardoor op naadloze wijze virtuele elementen of volledige onderdelen kunnen worden toegevoegd die echt lijken voor zowel de bestuurder als de sensoren van de wagen.

De onlangs gelanceerde Varjo XR-1 headset biedt fotorealistische mixed of virtual reality tegen een ongeziene HD-resolutie. De XR-1 kan de ontwikkelingstijd dus drastisch verkorten doordat nieuwe elementen en designs bijna onmiddellijk kunnen worden geëvalueerd.

Nieuw in vergelijking met de vorige versie zijn de HD-camera's en de mixed reality-optie. Die laatste zorgt ervoor dat Volvo Cars-designers en -ingenieurs toekomstige wagens kunnen "besturen" en alle elementen evalueren in een simulatie-omgeving jaren voor ze echt worden gebouwd.

Dankzij de XR-1 kunnen de Volvo Cars-ingenieurs ook veel makkelijker actieve veiligheidsoplossingen ontwikkelen en evalueren. Veiligheidsexperts kunnen in de Zweedse Volvo-onderzoeksfaciliteiten met echte wagens rijden terwijl ze de XR-1 headset dragen en zo virtuele actieve veiligheidssystemen testen die via augmented reality over de werkelijke omgeving kunnen worden geprojecteerd.

Dankzij de uiterst accurate oogtracking-technologie in de XR-1 wordt het gemakkelijk om te evalueren hoe bestuurders een nieuwe functie gebruiken en of ze door iets worden afgeleid. Deze technologiegebaseerde benadering voor het meten van het afleidingsniveau zorgt ervoor dat Volvo Cars nieuwe functies kan ontwikkelen die niet voor extra afleiding zullen zorgen.

Meer info: 02/482.71.11 of http://www.volvocars.be.