SingularityU brengt Europa techo-realisme bij

Op 23 en 24 september 2019 vindt in Brussel voor de eerste keer een “SingularityU Summit” plaats in België. Verschillende internationale experts zullen er spreken over “Exponential Europe” ofte: “Hoe zal Europa omgaan met de wereldwijd versnellende dynamiek van technologie?” (#FutureproofEurope).

“SingularityU” werd in 2008 door Ray Kurzweil en Peter Diamandis opgericht en is gevestigd op het NASA Ames Research Park bij Mountain View in het technologisch hart van Silicon Valley. Het is een wereldwijde community die volop inzet op innovatieve en exponentieel evoluerende technologieën om ’s werelds grootste uitdagingen aan te pakken, met als doel een betere toekomst op te bouwen voor iedereen. In de Benelux zal dit onder andere ingevuld worden met programma’s en workshops voor bedrijven en leidinggevenden.

In 2016 startte de eerste vestiging buiten Silicon Valley in Eindhoven. Inmiddels zijn er vestigingen in Scandinavië, Canada, Zuid-Afrika en vanaf dit jaar ook in België als deel van de Benelux.

De afgelopen tien jaar werd er veel aandacht besteed aan individuele technologieën. Vandaag verschuift de focus echter naar hoe deze elkaar versterken en hoe we ze kunnen inzetten om urgente en relevante veranderingen in de maatschappij te realiseren. Technologie is slechts het middel, de vraag is waarvoor we die willen inzetten.

Te veel particulieren en bedrijven maken nog niet ten volle gebruik van de mogelijkheden die de laatste technologische ontwikkelingen hen bieden, in combinatie met de nieuwe economie en veranderende bedrijfsmodellen. De industrie in Europa kan voortbouwen op zijn sterke punten en zou zich steeds tot doel moeten stellen de mogelijkheden van nieuwe technologieën te benutten. De effectieve toepassing van nieuwe technologie zal Europese bedrijven in staat stellen industrieel leiderschap te stimuleren, exponentieel te groeien en de samenleving nog veel meer voordelen te bieden.

De sprekers op de conferentie zijn zowel experts in specifieke technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en blockchain als kritische denkers op het gebied van de maatschappelijke onderwerpen waar deze technologie invloed op uitoefent, zoals energie en arbeid.

De “Summit” is tegelijk de lancering van SingularityU’s activiteiten in België. Het programma van de “Summit” richt zich op de impact van technologie op burgers, bedrijven en de samenleving. Deze thematiek is een verdieping van en bouwt voort op onderwerpen die dit jaar door het “World Economic Forum” in Davos tot topprioriteit werden benoemd.