ONTOFORCE en Robovision winnen Startups.be/Scale-Ups.eu Huawei AI Challenge

ONTOFORCE (Gent) en Robovision (Zwijnaarde) hebben samen de eerste Huawei Startups.be/Scale-Ups.eu AI Challenge voor Belgische start-ups en scale-ups gewonnen. In deze challenge werd de nieuwe krachtige Kirin AI-chipset van Huawei gebruikt in combinatie met de Big Data-technologie van ONTOFORCE en de machine learning-applicaties van Robovision.

Vroeger hoorden alle data op je smartphone in de cloud te zitten: mails, foto’s, video’s en alle mogelijke applicaties. Intussen zijn de processoren in top-smartphones echter zo krachtig geworden, dat ze vandaag ook makkelijk zware AI-toepassingen kunnen draaien. Privacy-gewijs heeft dat enkele voordelen. Je hoeft je data niet meer naar de cloud te sturen, je kan die data op je toestel zelf verwerken en de verwerking ervan verloopt ook sneller.

Huawei heeft met de Kirin 980-chipset als eerste smartphone-bouwer in de wereld zo’n AI-geschikte processor in de markt gezet en is op zoek naar jonge, innovatieve bedrijven die hun toepassingen beschikbaar maken op smartphones en daarmee het potentieel van de chipset in de verf zetten.

Het concept van ONTOFORCE won deze challenge. Het idee om de DISQOVER desktop-applicatie op de Kirin 980 te laten draaien heeft het meeste marktpotentieel om een echte game-changer op de AI-markt te worden, zo luidt het. De winnende oplossing combineert de semantische Big Data-zoektechnologie van ONTOFORCE met de deep learning- en visuele herkenningstechnologie van Robovision. Zo wordt de visuele herkenning van huidvlekjes gecheckt met de massa van medische data die beschikbaar zijn.

De software van beide bedrijven, gecombineerd met de hardware van Huawei, brengt concrete AI-toepassingen binnen handbereik. Door de uitermate hoge rekenkracht van de nieuwe generatie chips kunnen uiterst complexe berekeningen sneller, lokaal en off-line gebeuren. Daardoor worden een hele reeks nieuwe oplossingen op onder meer een smartphone mogelijk.