Wijnegem krijgt twee nieuwe bruggen over het Albertkanaal

In Wijnegem wordt de brug over het Albertkanaal aan de Turnhoutsebaan vervangen door twee nieuwe bruggen: een wegbrug en een fiets- en voetgangersbrug. De vervanging van deze brug kadert in het project om de doorvaarthoogte van de bruggen over het Albertkanaal te verhogen om zo het vervoer over water te stimuleren.

Het Albertkanaal is vanuit economisch standpunt de belangrijkste waterweg in Vlaanderen en een cruciale hinterland-verbinding voor de haven van Antwerpen naar de Antwerpse Kempen, Limburg en de Luikse regio. Jaarlijks wordt zo’n 40 miljoen ton goederen via de binnenvaart vervoerd over dit kanaal. Dat is het equivalent van zowat twee miljoen vrachtwagens per jaar of 8.000 elke dag minder op onze wegen.

Op basis van een alternatievenonderzoek is beslist dat de bestaande brug over het Albertkanaal van de Turnhoutsebaan in Wijnegem, ook bekend als de “bananenbrug”, door twee nieuwe bruggen zal worden vervangen. Eén brug, die uitsluitend voor het wegverkeer zal dienen, wordt afwaarts van de huidige brug gebouwd. Daarnaast komt er ook een fiets- en voetgangersbrug die na de afbraak van de bestaande brug op de huidige locatie komt te liggen.

De Vlaamse Waterweg werkt het project dit jaar verder uit en maakt zich sterk om de vergunning en aanbesteding volgend jaar rond te hebben, zodat de werken in het voorjaar van 2021 zouden moeten starten. De bruggen kunnen dan eind 2022 klaar zijn.

De vervanging van de brug in Wijnegem maakt deel uit van het project dat tot doel heeft om over de gehele lengte van het Albertkanaal de vrije doorvaarthoogte te verhogen tot minimaal 9,10 meter. De hogere doorvaarthoogte verhoogt het rendement van de binnenvaart in het algemeen en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart in het bijzonder.