Sectorfonds Constructiv introduceert “Tinder” voor Limburgse bouwsector

BILDR, de gloednieuwe app van sectorfonds Constructiv koppelt Limburgse bouwbedrijven aan werkzoekende arbeiders. Constructiv wil op die manier inspelen op de toenemende vraag naar arbeidskrachten in de Limburgse bouw.

De sterkte van de BILDR-app schuilt in zijn eenvoud. Een werkzoekende arbeider kan zich in een paar klikken registeren. Hij hoeft geen uitgebreid CV door te sturen. Het volstaat om enkele korte vragen te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de meer dan 2.000 werkgevers in de Limburgse bouwsector. Zij kunnen snel en eenvoudig vacatures toevoegen. Vervolgens zoekt de gratis app automatisch naar de beste matches en kunnen bouwbedrijven en arbeiders via een chat-systeem een gesprek aanknopen.

In 2018 werden er in Limburg maandelijks gemiddeld 30% meer vacatures gelanceerd dan in de periode 2014-2017. Sterker nog, in de voorbije vijf jaar waren er nooit meer openstaande vacatures dan in 2018. De bouwsector zocht vorig jaar maar liefst 1.460 bouwvakkers. In 2014 en 2015 lag dit aantal nog onder de 1.000. Jonge bouwarbeiders krijgen de gaten op de arbeidsmarkt niet dichtgereden. Bovendien is de grootste groep van arbeiders (13,5%) tussen 50 en 54 jaar oud, waardoor er in de nabije toekomst meer bouwvakkers uit- dan instromen. De provincie Limburg gelooft dat BILDR de brug kan slaan tussen bouwbedrijven en werkzoekenden en trekt daarom 120.000 euro uit voor dit pilootproject.