Zes nieuwe tech start-ups treden toe tot imec.istart portfolio

Onderzoeks- en innovatie-hub imec heeft zes nieuwe start-ups geselecteerd voor het imec.istart-ondernemersprogramma. Naast een kapitaalinjectie van 50.000 euro, genieten de start-ups ook van een intensief begeleidingstraject met persoonlijke coaching, workshops op maat en uitgebreide netwerkmogelijkheden.

Wat opvalt bij deze nieuwe lichting start-ups is de diepgaande technologische kennis die achter de producten zit. Tech start-ups vinden dan ook steeds vaker de weg naar het ondernemersprogramma van imec. Voor veel deelnemers is imec’s expertise in nano-elektronica en digitale innovatie een belangrijke troef. Verder in het traject kiezen meer en meer start-ups ook effectief voor een structurele onderzoekssamenwerking. Zo zette bijna de helft van de starters uit 2018 een samenwerking op met imec voor het verder uitwerken van hun technologie.

De zes start-ups die in het imec.istart portfolio treden zijn:

  • Calltic N.V. (Gent) ontwikkelde een methode, gebaseerd op patroonherkenning, om telecom-fraude op te sporen. Internationale telefoontjes zijn een goudmijn voor fraudeurs. Stiekem re-routen ze het signaal en werpen zichzelf zo op als illegale tussenpersoon die een deel van de inkomsten van het ontvangend telecom-bedrijf afsnoept. Vandaag heeft Calltic al een eerste use case lopen met een telecom-operator in West-Afrika.
  • Creative Therapy B.V.B.A. (Gent): Met het oog op kinderen met development coordination disorder (DCD) ontwikkelde het team van Creative Therapy, gegroeid uit een onderzoeksproject aan UGent, een interactieve spelmat voor evenwichtsoefeningen. De oplichtende LED’s in de mat begeleiden de kinderen bij de oefeningen en de geïntegreerde druksensoren verzamelen intussen data over hun vooruitgang. Bedoeling is om de technologie in te zetten in de praktijk van de kinesist zodat die verschillende kinderen tegelijk motiverend en persoonlijk kan begeleiden.
  • Ledsreact B.V.B.A. (Wevelgem): Met het handige Direction-toestel van Ledsreact kunnen coaches hun voetbal-, basketbal-, of tennistraining naar het volgende niveau tillen. Het concept is verrassend eenvoudig. De slimme sportkegel is toegerust met sensoren die meten hoever een speler verwijderd is van het toestel en geeft op basis daarvan impulsen door gekleurde LED’s. Op die manier kunnen sporters spelenderwijs hun reactiesnelheid, agility en cognitie aanscherpen.
  • ImplicitMeasures (Gent): De spin-off van UGent, ontwikkelt en valideert on-line reactietijdtaken die meten wat mensen niet kunnen of niet willen vertellen. Wat mensen vertellen over hun gedrag kan erg verschillen van wat ze feitelijk doen. Hierdoor zijn vragenlijsten en interviews vaak onvoldoende om menselijk gedrag te voorspellen. De technologie van ImplicitMeasures kan worden ingezet in een brede waaier aan toepassingsdomeinen, zoals marktonderzoek, HR en dopinggebruik.
  • Arkane B.V.B.A. (Willebroek) heeft een digitaal platform ontwikkeld dat blockchain drastisch vereenvoudigt, zodat bedrijven deze technologie maximaal kunnen benutten. Dankzij Arkane slagen bedrijven er in om sneller en efficiënter applicaties te bouwen die compatibel zijn met blockchain. Met een 3.000-tal gebruikers en een tiental partnerships op zak is Arkane helemaal klaar voor een grote doorbraak.
  • Senhive B.V.B.A. (Houthalen-Helchteren) ontwierp een cameraplatform met geïntegreerde AI-beeldanalyse om brandhaarden tijdig en volledig autonoom te detecteren. Omdat het systeem is toegerust met zonnecellen en dus volledig draadloos is, vraagt het slechts een beperkte investering en kan het om het even waar worden ingezet, zelfs midden in een natuurgebied. Momenteel heeft Senhive al een proefproject lopen in het Nationaal Park Hoge Kempen.