Nebim investeert in state-of-the-art nieuwbouw in Zele

Volvo Trucks-dealer maakt verschil met totale transport-service

De klanten ontzorgen, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Volvo Trucks-dealer Nebim N.V. neemt zijn ambitie om de nummer één te worden op het gebied van totale transport-service bloedserieus. Nebim, dat niet alleen actief is in België, maar ook in Nederland, doet veel meer dan enkel en alleen maar het onderhoud van zowel trekkend als getrokken materieel. Het biedt eveneens financiële dienstverlening en verhuur van voertuigen aan, alsook de verkoop van tweedehands trucks en -onderdelen. Met de nieuwe vestiging in Zele is de bouwwoede van Nebim overigens nog niet ten einde. Ook in Zwevegem wordt een nieuwe vestiging opgetrokken. Met deze investeringen wil Nebim de klant nog meer centraal stellen door onder meer de doorlooptijd in de werkplaats zo kort mogelijk te houden.

De Nederlands-Belgische Nebim Groep kent een rijke geschiedenis. Nebim, voluit Nederlandse Bedrijfsauto Import Maatschappij, werd opgericht in februari 1936 in Den Haag en maakte naam en faam als importeur van bedrijfsauto’s en autobuschassis van Volvo. Nadat de Zweedse autobouwer begin jaren tachtig de activiteiten als importeur overnam, leefde de naam Nebim verder als dealer, met vestigingen in Weert, Venlo en Elsloo.

Onder impuls van ceo Diederik Nolten veroverde Nebim ook de Belgische markt. In 2007 werd Volvo-dealer Malfroot, met vestigingen in Dendermonde en Vollezele, overgenomen.

“Malfroot is een begrip in het Pajottenland. Mijn grootvader André was midden de jaren ’50 één van de eerste Volvo-verdelers van het land. Hij focuste op de verkoop van vrachtwagens, mijn vader, Emiel Malfroot, was verantwoordelijk voor het segment van de personenwagens. Het was niet meer dan logisch dat ik in de voetsporen zou treden van mijn (groot)vader. Omdat schaalvergroting steeds belangrijker werd, had ik in 2007 het plan opgevat om beide vestigingen te verkopen. Volvo hapte niet toe, Nebim wel. In 2008 kwam ook Belaen, een dealer in Harelbeke, in handen van Nebim en in 2011 volgde de vestiging in Gent. Daarnaast zijn er universele werkplaatsen in Genk (Nebim JRS) en Venlo (Nebim Freshpark)”, zegt Reginald Malfroot, directeur van de Belgische vestigingen van Nebim.

Verhuisoperaties

In 2015 verhuisde Nebim van Vollezele naar de terreinen van transportbedrijf Remitrans N.V. in Ninove. “Het is een win/win-situatie voor beide partijen. Door alle werkplaatsactiviteiten over te nemen, ontzorgen we hen. Daarnaast zijn we ook veel vlotter bereikbaar. Dankzij de Expressweg Ninove-Aalst is de E40 vlakbij”, weet Malfroot.

Verder sloot Nebim de deuren van de vestiging in Dendermonde om een state-of-the-art nieuwbouw op te richten in de industriezone Wijnveld- Poldergotestraat te Zele.

“In Dendermonde hadden we 650 voertuigen in onze portefeuille. Nu zijn dat er 1.250. Ook hier speelt een betere bereikbaarheid zeker een rol. De nieuwe site heeft een totale oppervlakte van twee hectaren, waarvan 2.700 m² is bebouwd. Het gebouw telt elf straten, waarvan er één speciaal is toegerust om op een veilige manier aan LNG- en CNG-trucks te kunnen werken. Verder zijn er magazijnen, verschillende vergader- en kantoorruimtes, een inpandige afvalstraat en een beveiligde parking, waar ook derden gebruik van kunnen maken. Alle facetten van de werkplaats zoals routing, onderdelenvoorraad, de kantoren en de doorrijstraten zijn optimaal op elkaar afgestemd. Daardoor kunnen we de doorlooptijd in de werkplaats zo kort mogelijk houden”.

Ook het ecologische karakter van de nieuwe vestiging in Zele springt in het oog. “Er liggen 400 zonnepanelen op het dak. Overal is er LED-verlichting met ingebouwde sensoren aanwezig. En de vloerverwarming en -koeling maken gebruik van aardwarmte via een BEO-veld (boorgat energie-opslag)”.

Later dit jaar opent Nebim ook in Zwevegem een nieuwbouw. “Na een lange zoektocht konden we een stuk grond verwerven op het nieuwe bedrijventerrein De Pluim in Zwevegem. Het gebouw zal er quasi hetzelfde uitzien als in Zele. Onze site in Harelbeke was compleet verouderd en niet langer Nebim-waardig”.

One-stop-shop

Met de nieuwe sites in Zele en Zwevegem krijgt de totale truck- en trailer-service van Nebim verder vorm. “Naast het onderhoud en herstellingen van zowel trekkend als getrokken materieel hebben we ook een eigen lease- en verhuurafdeling met 55 voertuigen, waaronder standaard 4x2-trekkers, voorloopas-trekkers en verschillende bakwagens. Met Nebim Business Solutions ondersteunen we de transportondernemer dan weer met fleet management en chauffeurstrainingen”, verklaart Malfroot.

Nebim is ook nadrukkelijk actief in de tweedehandsmarkt, met enerzijds Nebim Used Trucks, dat gebruikt transportmaterieel in- en verkoopt, en anderzijds Nebim Used Parts.

“Elke maand demonteren we twee trucks. De onderdelen worden grondig schoongemaakt en gecontroleerd. Om de tweedehandsmarkt levendig te houden zijn we recent begonnen met activiteiten in Gambia. Door het gebrek aan financiële daadkracht blijven ze daar rondrijden met stokoude voertuigen, waarbij er af en toe onderdelen moeten vervangen worden. Gambia ligt vlakbij Senegal, een belangrijke draaischijf wat betreft de autohandel. Aan opportuniteiten geen gebrek”.

Nebim realiseerde in 2018 een omzet van 35 miljoen euro ofwel een stijging van drie miljoen euro in vergelijking met 2017. Die positieve trend werd in het eerste kwartaal van 2019 verdergezet.

“Het doel voor dit jaar is duidelijk: verder groeien. We hebben zowel hier als in Zwevegem ruimer gebouwd om die groei te kunnen opvangen. Nieuwe overnames staan niet meteen op de agenda. Al mag je niks uitsluiten. Soms doen er zich onverwachte kansen voor”, stelt Malfroot.