Work/life balance, een constante evenwichtsoefening ...

Kinderen, een huisdier, binnen- of buitenhuiskarweien, een hele resem sociale verplichtingen en een full-time professionele carrière. Opdat we alles rond zouden krijgen leven we 40 uur per dag en 14 dagen per week. Het evenwicht tussen werken en leven, de “work/life balance” gedoopt, kan zeker nog beter. Hoe kunnen werkgevers hierop inspelen?

Tot ongeveer de jaren ’70 waren de kaarten geschud van bij de geboorte. Vrouwen waren klaargestoomd voor de opvoeding van de komende generaties terwijl hun complementaire wederhelft zich kon verwachten aan een kantoorleven of aan noeste arbeid in de fabrieken. De carrière van vrouwen was vooral binnen de vier huiselijke muren te vinden. De rollen waren strikt.

Het mannelijke kostwinnersmodel maakte geleidelijk aan plaats voor een tweeverdienersmodel dat vandaag de norm is. Dit creëerde meer financiële ruimte, maar leidde tevens tot meer druk op het gezinsleven. Voor de ochtend-rush is tegenwoordig een logistiek diploma vereist en om alle gezinsleden op de verschillende hobbies te krijgen zouden we allemaal beter wat meer bedreven worden in project management. Dat geldt trouwens ook voor vrijgezellen of andere gezinssamenstellingen.

Impact work/life balance op rendabiliteit

Bedrijven begrijpen steeds meer dat een onevenwichtige work/life balance zijn weerslag heeft op de rendabiliteit. De combinatie van werk en gezin heeft namelijk veel impact op jobtevredenheid. Op zijn beurt is die jobtevredenheid van grote invloed op prestaties en personeelsverloop. Bovendien moeten we met z’n allen langer werken en stijgt de kans op langdurige afwezigheid bij ongunstige werkomstandigheden. Zowel bedrijven als medewerkers hebben dus baat bij een op maat gemaakt beleid.

Bij veel bedrijven knelt het schoentje echter van zodra er een initiële investering vereist wordt. Omdat tevredenheid niet objectief te meten valt, is het vaak moeilijk om aan cijfermatige besluitmakers hard te maken welke impact de tevredenheid heeft op de productiviteit.

Flexibele uren, flexibele verloning

Sommige bedrijven nemen hun toevlucht tot een spontane verhoging van het aantal vakantiedagen. Soms werd er met verlofuren gewerkt, wat meer kans op flexibiliteit biedt. Dat alles kadert in een bredere strategie van flexibiliteit dat ook doorgetrokken wordt naar de werkdagen en de verloning. Eén van de populairste maatregelen voor bedrijven is de introductie van glijdende begin- en einduren, waardoor er minder druk staat op de ochtend-rush. Tevens is er een groeiende interesse voor flexibele verloningspakketten.

Eén van de veel voorkomende gevallen is een oververzekering doordat iedereen in hetzelfde gezin reeds gedekt is door de hospitalisatieverzekering van één werkende ouder. Door het flexibel verloningspakket kan de andere partner dan kiezen om zijn verzekering te laten vallen ten gunste van andere voordelen. Hetzelfde geldt voor de milieuvriendelijke bedrijfswagen: niet iedereen heeft hier nood aan. In verband met bedrijfswagens is het overigens aangeraden dat er ruime keuze gelaten wordt aan de medewerker. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde wensen.

Evenwichtsoefening in constante beweging

De workLlife balance bewaren is een evenwichtsoefening die steeds in beweging is. Hoewel steeds meer bedrijven hun beleid in de juiste richting keren met kinderopvang tijdens de zomermaanden, gezellige sofa’s op de werkvloer, massages, telewerk en zelfs pioniers met vierdaagse werkweken of onbeperkt verlof, zijn we nog steeds niet op onze eindhalte. De juiste weg is wel reeds ingeslagen. 

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Anankei B.V.B.A. (Leuven)

Meer info: 016/38.10.10 of https://www.anankei.com.