Meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers komen jaarlijks niet in recyclagecircuit terecht

Onderzoek van Recupel V.Z.W., verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektr(on)ische apparaten en lampen, toont aan dat meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers jaarlijks niet bij een erkende verwerker terecht komen. Een koelkast bevat schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen. Bij een foute ontmanteling ontsnappen die schadelijke gassen waardoor ze de ozonlaag afbreken en de aarde opwarmen. De milieuschade per foutief verwerkt apparaat staat gelijk aan de CO2-uitstoot die één autorit van 7.500 kilometer veroorzaakt. De 226.254 vermiste koelkasten veroorzaken een equivalente CO2-uitstoot van 42.394 toertjes rond de wereld met een dieselwagen.

In 2018 werden 686.459 koelkasten en diepvriezers op de markt gebracht. 5% van de oude toestellen kreeg een tweede leven en is nog steeds in gebruik. 425.612 apparaten kwamen bij Recupel of partners terecht voor een correcte recyclage. In 2018 waren er 226.524 koelkasten en diepvriezers vermist. Ze kwamen niet in het recyclage-circuit terecht: door de fabrikant, verkoper of consument werden ze niet afgegeven aan Recupel of kregen ze geen tweede leven. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu.

Het grijze circuit wordt in stand gehouden door schroothandelaars. Die betalen 15 euro per afgedankt apparaat aan keukenbouwers en elektrohandelaars om kostbare materialen, zoals koper, uit de koelkast te halen. Die materialen worden opnieuw verhandeld. Zowel retailers als schroothandelaars kiezen in dit geval voor winst ten nadele van het milieu, zo heet het.

Om de retailers te overtuigen met Recupel samen te werken, bracht de V.Z.W. het kwaliteits-label “Hier recycleren we goed” op de markt. Dat zorgt ervoor dat de consument, bij de aankoop van een nieuwe koelkast, weet bij welke handelaars hij zijn oude koelkast met een gerust gemoed kan achter laten.

Meer sectornieuws

Agenda