Erkende schroothandelaars willen meer elektr(on)ische apparaten verwerken

Recupel meldde onlangs dat ongeveer 220.000 koelkasten in België “vermist” zijn. Een en ander lokt een reactie uit bij COBEREC, de beroepsvereniging van bedrijven actief in de recuperatie en recyclage van ferro- en non-ferro-metalen, papier en karton, textiel en kunststoffen.

Er zijn 92 door Recupel erkende schroothandelaars in België, die samen zo’n 67.000 koelkasten aan Recupel voor recyclage opleverden. Dat maakt van de erkende schroothandelaars toch een belangrijke partner voor de inzameling en verwerking van koelkasten in België.

Het partnership met Recupel gaat echter veel ruimer dan koelkasten. Zo verwerken de leden van COBEREC alle mogelijke afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA). Denk aan wasmachines, laptops, keukenrobots, enz. Voor al die AEEA wordt een recyclagecijfer van 95% gehaald.

De erkende schroothandelaars zien echter te weinig AEEA hun richting uit komen. Recupel realiseert vandaag immers nog geen 50% inzameling en moet tegen eind dit jaar 65% halen, zo luidt het. Volgens COBEREC zal dat niet lukken zonder fundamentele bijsturing van het huidige Recupel-systeem. AEEA is immers schroot dat een bepaalde extra zorg vraagt, zoals rapportering, depollutie, Weeelabex-audit, specifieke transportvereisten en dies meer. Het is aan Recupel om de extra zorgen te compenseren. En daar schiet het systeem te kort, aldus COBEREC.

Ter vergelijking: in Nederland en Frankrijk betaalt de lokale Recupel wel die kosten, bovenop de marktprijs. Met resultaat. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er 528 erkende schroothandelaren die samen zo’n 28,5% van de gerecycleerde AEEA aanleveren. In België halen de erkende schroothandelaars slechts een aandeel van 15% in de recyclagecijfers.

Meer sectornieuws

Agenda