Klaar voor de toekomst

Werkgevers blijven problemen ervaren om geschikt personeel te vinden. Ondanks de economische groeivertraging neemt het aantal beroepen waarbij werkgevers het moeilijker hebben om geschikte werknemers te vinden jaar na jaar toe. De zoektocht naar technisch personeel blijft ronduit problematisch.. Ook binnen de gezondheids- en welzijnszorg zorgt de krapte voor problemen. Daarnaast blijven ook ICT-specialisten, chef-koks en vrachtwagenbestuurders een knelpuntberoep. En er ontstaan nieuwe knelpuntberoepen die hun oorzaak eerder lijken te vinden in de grote kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en kandidaten.

Het matchen op grond van beroepen of diploma’s heeft zijn beste tijd gehad. Iemand die aan 80% van de vereisten voldoet, is zeker interessant voor werkgevers. Ben je als sollicitant sterk gemotiveerd, match je met de bedrijfscultuur, ben je flexibel en kun je goed samenwerken, communiceren en informatie verwerken, dan beschik je al over een respectabel aantal sterke punten om voor veel werkgevers een interessante kandidaat te zijn. Ook als werkgevers werven voor knelpuntberoepen waarvoor ze een deel van die vaardigheden vragen.

Brede kijk

Maar het blijft zowel voor de werkgevers en werkzoekenden onwennig om af te stappen van de basiseisen als diploma en werkervaring in het beroep. Dat ondervond ook Rina, die als kinderverzorgster aan de slag wou, maar van VDAB ook heel andere uitnodigingen kreeg. “Ik had het daar in het begin heel moeilijk me”, getuigt ze, “Ik had immers duidelijk aangegeven wat ik wou. Ik had dan ook een goed gesprek nodig om in te zien dat ik met mijn achtergrond bijvoorbeeld ook zou kunnen werken in een gespecialiseerde winkel voor kinderkleding omdat ik inzicht heb in de leef- en denkwereld van die koters. En dat kan zeker helpen als het op kleren kiezen en passen aankomt. Ik ben nu uiteindelijk blij dat ik daardoor mijn gezichtsveld voor een job kon verbreden”.

Uitdagingen

In een krappe en snel vernieuwende arbeidsmarkt worden competenties steeds belangrijker. Solliciteren met die extra vaardigheden in je rugzak, biedt kansen om sneller en meer vacatures in te vullen en het zorgt er ook voor dat mensen klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Want over 10 jaar zullen heel wat jobs er totaal anders uitzien dan vandaag.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met VDAB)

Meer info: http://www.vdab.be.