Recupel: 190.000 koelkasten/diepvriezers blijven buiten reguliere recyclagecircuit

In 2018 kwamen zo’n 226.000 koelkasten en diepvriezers niet bij een erkende verwerker terecht, aldus Recupel V.Z.W. De schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen van niet correct gerecycleerde dergelijk toestellen tasten de ozonlaag aan.

Vorig jaar evolueerden de inzamelresultaten positief. Er werden 9% meer koelkasten en diepvriezers door Recupel en partners ingezameld. Toch blijft de V.Z.W. de alarmbel luiden: naar schatting zijn er nog steeds zowat 190.000 toestellen vermist. Voor het milieu is het cruciaal dat elke koelkast wordt verwerkt. Elk foutief verwerkt apparaat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer.

Om ervoor te zorgen dat koelvriesapparaten bij een erkende verwerker terecht komen, is het noodzakelijk dat ze via het juiste kanaal worden ingezameld. Recupel biedt de consument verschillende opties aan: de Kringwinkel indien het toestel nog werkt, het recyclagepark en de distributiesector. Vooral dat laatste kanaal is een belangrijk focuspunt.

De V.Z.W. bracht het kwaliteits-label “Hier recycleren we goed” op de markt. Zo weet de consument, bij aankoop van een nieuwe koelkast, bij welke handelaars hij zijn oude koelkast met een gerust gemoed kan achter laten. Intussen ondertekenden 249 keukenbouwers en elektrohandelaars het Recupel-kwaliteitspact. In totaal zijn dat 630 winkelpunten.

Deze aanpak loont: in 2018 werden er 136.007 koelvriesapparaten via de distributiesector ingezameld. Vorig jaar steeg dat aantal met maar liefst 9,35% tot 148.722 toestellen.

Meer sectornieuws

Agenda