Korys stapt in kapitaal smart grid-specialist Ampacimon

Onder leiding van Korys N.V. (Halle), het investeringsvehikel van de familie Colruyt, voert Ampacimon S.A. (Grâce-Hollogne) een kapitaalsverhoging met 4 miljoen euro door. De bestaande aandeelhouders Gesval en Creos nemen eveneens aan de operatie deel. Ook Noshaq, dat al in de beginperiode bij het bedrijf betrokken was, keert als investeerder terug. Elia, dat een belangrijke klant van het tien jaar terug opgerichte Ampacimon blijft, stapt uit.

Ampacimon zag in 2010 het daglicht als spin-off van onderzoekswerk dat sinds 2003 aan de universiteit van Luik werd gevoerd. De producten van Ampacimon maken het mogelijk om in real-time de capaciteit ("ampaciteit") van hoogspanningslijnen te bepalen door ze met autonome en geconnecteerde sensoren toe te rusten. Dankzij state-of-the-art software-toepassingen kunnen de Ampacimon-klanten overal ter wereld, in real-time of vooruitkijkend, het verbruik van hun elektrische netwerken optimaliseren. Belangrijkste toepassing is het vergroten van de transportcapaciteit voor duurzame energie en de onderlinge verbinding van netwerken.

In 2015 voerde Ampacimon al een eerste kapitaalsverhoging door om met zijn Dynamic Line Rating (DLR-)-oplossingen zijn aanwezigheid in andere landen en bij nieuwe operatoren te vergroten. Met de thans opgehaalde fondsen wil het bedrijf een nieuwe groeiversnelling neerzetten via innovatieprojecten en het ontwikkelen van nieuwe monitoring-oplossingen, in het bijzonder voor distributienetwerken. Acquisities worden in de toekomst evenmin uitgesloten.

Dat Colruyt Group interesse heeft voor de Ampacimon-technologie, hoeft geen betoog. In eigen land is de groep immers betrokken bij verschillende offshore-windparken.

Meer info: 04/239.80.20 of http://www.ampacimon.com.