Koepelorganisaties hergebruiksector geven meer dan 2.000 ton elektr(on)ische apparaten tweede leven

Op 22 augustus was het wereldwijd Earth Overshoot Day. Dat betekent dat alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen, werden opgebruikt. De datum is dit jaar eenmalig verschoven door de corona-crisis. Het is echter cruciaal om op de lange termijn onze planeet te sparen. Meer toestellen hergebruiken of toestellen recycleren die onherstelbaar zijn, doet de ontginning van nieuwe grondstoffen dalen en dat is goed voor het milieu. De samenwerking tussen Recupel, HERW!N en RESSOURCES, de Vlaamse, Waalse en Brusselse koepelorganisaties van de hergebruiksector, zorgde er in 2019 voor dat 2.219 ton elektr(on)ische apparaten werden aangeboden via de Kringwinkels. Dat is een stijging van 6,2% in vergelijking met 2018 (2.089 ton). In totaal kregen 361.329 apparaten zo een nieuw leven.

De samenwerking tussen Recupel, HERW!N en RESSOURCES werkt op twee manieren. Enerzijds kan iedereen die toestellen heeft die nog werken of hersteld kunnen worden, terecht in de Kringwinkels. Blijkt het toestel toch niet meer herstelbaar, dan wordt het afgedankt via Recupel voor recyclage. Anderzijds werden er ook systemen ingebouwd om te controleren of een afgedankt toestel voor de hergebruiksector van nut zou kunnen zijn. Na inzameling worden apparaten naar een centraal punt gebracht. Daar kunnen de hergebruikcentra voor bepaalde types apparaten een selectie op hergebruik doen.

Kiezen voor een tweedehandstoestel wint aan populariteit. Het is niet enkel goed voor het milieu, het vormt ook een betaalbaar alternatief met een degelijke prijs/kwaliteitsverhouding.

Uit de bezitsmeting van Recupel (2019) blijkt bovendien dat consumenten meer dan vroeger kiezen voor de optie tweede leven als ze een toestel willen afdanken. 28% van de respondenten die een toestel wilden afdanken, kozen in 2017 voor de optie tweede leven. Dat betekent dat ze hun toestel weggeven, verkopen of naar De Kringwinkel brengen in plaats van bijvoorbeeld naar het recyclagepark. In 2019 stijgt dit naar 30%. Deze stijging is voornamelijk te verklaren doordat er meer voor De Kringwinkel werd gekozen.

In 2017 kozen 4% van de respondenten om hun toestel een tweede leven te geven via De Kringwinkel, in 2019 stijgt dit naar 7%.

In totaal stelt de hergebruiksector, via de koepelorganisaties HERW!N in Vlaanderen en RESSOURCES in Brussel en Wallonië, maar liefst 13.000 medewerkers tewerk. Velen onder hen werken in het kader van sociale tewerkstelling.

Uit de bezitsmeting van Recupel blijkt dat er in 2019 maar liefst 42 miljoen ongebruikte toestellen in de Belgische huishoudens liggen die nog werken.

Meer sectornieuws

Agenda