Je onderneming verkopen? Zo zorg je voor een hogere waardering!
Bij de verkoop van je onderneming is een goede voorbereiding cruciaal. Zo kan je negatieve elementen wegwerken en enkele waarde verhogende acties ondernemen. De VGD-adviseurs Corporate Finance sommen er een viertal op.
I. Verhoog de EBITDA
Vooraleer je je onderneming verkoopt, ga je best eens grondig door de resultatenrekening op zoek naar mogelijke optimalisaties van de EBITDA. Die wordt immers gebruikt als maatstaf voor de waardering van je onderneming. Je kan bijvoorbeeld de focus van je business nog verleggen naar activiteiten met de hoogste rendabiliteit en de omzet met weinig rendabiliteit afbouwen. Een goede voorbereiding is cruciaal om de waarde van je onderneming te maximaliseren. Value coaching op de belangrijkste drivers van je onderneming leidt tot een maximale hefboom op de waardering.
II. Onderhandel quick wins
Een andere mogelijkheid om de waarde van je onderneming te verhogen, is om enkele quick wins te onderhandelen met bepaalde leveranciers door ze met elkaar te vergelijken. Door te onderhandelen over de prijs, kan je de kosten optimaliseren. Een prijsverhoging bij jouw klanten om de omzet te boosten, behoort ook tot de mogelijkheden. Wacht hier niet te lang mee, want een due diligence bij de verkoop analyseert meestal de cijfers van de laatste twee tot drie jaar van je onderneming.
III. Sta stil bij normalisaties
Sta zeker stil bij mogelijke normalisaties. Mogelijks zijn er de laatste jaren uitzonderlijke kosten geweest die de EBITDA negatief hebben beïnvloed. Het is van belang om in de presentatie van de cijfers aan de koper de toekomstige recurrente EBITDA zo dicht mogelijk te benaderen door normalisaties door te voeren in de historische EBITDA’s. Op die manier heeft de koper een zo goed mogelijk beeld van de cashgeneratie in de komende jaren.
IV. Optimaliseer het werkkapitaal
Voorraden die je op een bepaald moment hebt aangekocht, blijven vaak nog een tijdje in het magazijn vooraleer ze worden verkocht. Eens verkocht, betekent nog niet dat er cash binnenkomt, want de koper van je producten heeft nog een betalingstermijn. Die cash moet je dus nog een tijdje voorfinancieren. Dat kan je voorkomen, door te zorgen voor een efficiënt voorraadbeheer en door je facturatie- en betalingsvoorwaarden strikt te regelen.
Meer info vind je op de VGD Corporate Finance dienstenpagina.
Benieuwd naar onze overige tips om je bedrijf efficiënt te verkopen?
In ons handige e-book lees je hoe je het verkoopproces zo efficiënt mogelijk kan laten verlopen.
VGD ACCOUNTANTS EN BELASTINGCONSULENTEN B.V.C.V.B.A.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.