Opinie 15/09/2019

Met een om de hoek loerende recessie en de Brexit-perikelen bovenop heeft ons land nood aan een krachtdadige regering. De kiezer heeft de kaarten weliswaar niet eenvoudig geschud, maar de vorming van een federale regering kan niet langer op zich laten wachten.

Politieke spelletjes halen weinig uit en wachten tot de internationale instanties ons opnieuw verplichten om een regering op te zetten die we niet willen, heeft geen zin. Zeker nu de begroting ontspoort en de gevolgen van de vergrijzende bevolking het tekort nog verder zullen uitdiepen.

Forse besparingsrondes zijn niet te vermijden. Een efficiëntere overheid kan tot forse bezuinigingen leiden net zoals in de sociale zekerheid nog heel wat uitwassen of misbruiken kunnen worden weggesneden. Of de nieuwe coalitie bereid zal zijn daarin ver te gaan, valt te betwijfelen. Zodat nieuwe belastingen, traditiegetrouw, in het vooruitzicht liggen.

Kortom, een nieuwe aantasting van het concurrentievermogen van onze KMO’s valt niet uit te sluiten. Een leuk vooruitzicht net nu UNIZO nog maar net becijferde dat de energiefactuur van onze kleinere ondernemingen momenteel zowat een kwart hoger ligt dan bij hun concurrenten in de buurlanden.

Dames en heren politici, misschien kan u even bij onze noorderburen gaan kijken hoe ze hun huiswerk op orde hebben gekregen.
Luc Willemijns