Opinie 15/11/2018

Dankzij politieke interventie (malversaties?) blijft het duopolie in de sector van de bagage-afhandeling op de luchthaven van Zaventem nog enige tijd van kracht. Een bikkelharde concurrentie maakt bedrijfseconomisch op rendabele wijze opereren voor beide spelers nagenoeg onmogelijk. Met een gigantische werkdruk tot gevolg. Alsmaar meer met minder, weet u wel.

Voor de beweegredenen van de wilde staking van Aviapartner, valt dus wel iets te zeggen. Vraag is alleen of dat nu net voor de aanvang van de herfstvakantie moest. Die tactiek hanteert het NMBS-personeel traditiegetrouw als het nog maar eens zijn n-de zinloze sociale actie opzet.

Ook nu werd de reiziger als chantagemiddel ingezet in een strijd die de stakers - die menen hun grote gelijk te hebben gehaald - wel eens zuur zou kunnen opbreken. Bij de overlevingskansen van het bedrijf worden, terecht, heel wat vragen gesteld.

Intussen leden we als landje nog maar eens internationaal niet te overziene imagoschade. De staking heeft Aviapartner flink wat duiten gekost. Maar dat geldt voor ons als gemeenschap even zeer.

Luc Willemijns