"MRO-leverancier als aanbieder van magazijn-outsourcing"

Jos Vandael (IMES N.V.)
“MRO-leverancier als aanbieder van magazijn-outsourcing”
Toeleverancier van industriële benodigdheden IMES N.V. (Hasselt) stapt in de markt van de magazijn-uitsourcing en logistieke engineering. Vermits de MRO-markt (Maintenance Repair Operating) nog maar weinig groeipotentieel biedt, zoekt de dochteronderneming van de Franse groep Descours & Cabaud expansie in de markt van de logistieke ondersteuning. Begin dit jaar werd IMES Logistics als bedrijfsentiteit verzelfstandigd. IMES Logistics N.V. speelt niet enkel in op de uitbestedingstendens die zich op het vlak van het magazijn- en voorraadbeheer aftekent, maar tekent desgevallend het hele logistieke concept voor rekening van de klant uit, dit is met inbegrip van het magazijnontwerp. Met Maintenance Partners N.V. (Antwerpen) haalde IMES Logistics een eerste referentie binnen. Inmiddels lopen met een viertal kandidaten gesprekken omtrent de overname van (een gedeelte van) hun magazijnactiviteiten. Gedelegeerd bestuurder Jos Vandael van IMES geeft aan dat de samenwerking met Maintenance Partners de aanzet tot een strategisch partnership zou kunnen zijn, waar een service-bedrijf en een logistieke speler in een gezamenlijke “offering” de markt zouden kunnen benaderen.
Als leverancier van MRO-goederen behoort IMES tot de toonaangevende spelers in het land. Onder impuls van voormalig gedelegeerd bestuurder André Vandeput groeide de onderneming uit tot zijn hedendaagse status. Begin ’98 besloot hij zijn bedrijf te internationaliseren. De Franse groep Descours & Cabaud verwierf in twee stappen de integrale controle over de KMO. Begin ’98 nam de Franse holding een minderheidsparticipatie in IMES. Goed vijf jaar later verwierf men ook de resterende aandelen. Vandaag hoort IMES tot de afdeling Dexis van de Descours & Cabaud-groep. Binnen Dexis zijn alle bedrijven ondergebracht die industriëel gericht zijn. Met een omzet van 450 miljoen euro is Dexis momenteel de grootste industriële toeleverancier in Frankrijk.
Met de inlijving van de Nederlandse industriële groothandel Laman B.V. vorig jaar, gaf Dexis uiting aan zijn ambitie om ook in de Benelux een stevige organisatie uit te bouwen. Laman zelf nam eind 2003 in Nederland nog de technische groothandel Technomarkt B.V. over.
“Vandaag de dag opereren de zusterorganisaties IMES en Laman, met hun respectieve hoofdkantoren in Hasselt en Roermond, onder een gezamenlijke Benelux-directie”, aldus Jos Vandael, gedelegeerd bestuurder IMES. In Nederland beschikt de Dexis-groep over 11 vestigingen, in België en Luxemburg over 7 (Roeselare, Gentbrugge, Antwerpen, Hasselt, Nijvel, Luik en Howald). Vooralsnog wordt ook nog een vestiging in het Nederlandse Roermond door IMES aangestuurd. Maar dat heeft een historische reden.
Dexis haalde in het voorbije boekjaar in de Benelux een omzet van ruim 85 miljoen euro. Iets meer dan 68 miljoen euro kan op het conto van IMES worden geschreven. Zowat 40 miljoen euro werd met de handelsactiviteiten gegenereerd, het saldo door het inmiddels verzelfstandigde IMES Logistics, dat zodoende voor de sterkste groeidynamiek tekende.
Logistieke pijler
Minder bekend voor het brede publiek is dat IMES, naast zijn handelsactiviteiten, ook logistieke activiteiten ontplooit. In het najaar van 2004 ging de MRO-leverancier een samenwerkingsakkoord aan met Arcotec BW V.Z.W. (Brugge) voor de toelevering van “Accessory boxes” door de toendertijd nieuw opgerichte afdeling IMES Logistics aan Philips Brugge. Beide partners verrichten pre-assemblage-werkzaamheden voor de productie van LCD-TV-schermen voor Philips Brugge, dat terzake als een “competence center” geldt. In het voorjaar van 2005 werd een verlengstuk aan die samenwerking gebreid in het kader van de lancering van een nieuwe generatie TV-toestellen op basis van nieuwe LDC- en flatscreen-technologie. Het is precies die verregaande samenwerking met Philips die de basis legde van de verzelfstandiging van IMES Logistics en de plannen die, zoals verder blijken zal, het management op logistiek vlak koestert.
E-business
Met een 140-tal medewerkers bedient IMES een 11.000 actieve klanten. De cliëntèle is opgebouwd uit een brede waaier van productiebedrijven, gaande van de kleine KMO tot de multinational. Zoals ook in andere sectoren het geval is, heeft ook binnen de sector van de industriële toelevering zich een elektronisering van de handelsrelaties op gang getrokken.
Jos Vandael: “IMES hanteert vandaag de dag drie e-Services-oplossingen. Zo beschikken we over een oplossing die met de ERP-systemen van de grote aankopers kan worden geïntegreerd. Voor het middensegment lanceerden we, medio vorig jaar, samen met elektrotechnische groothandel Cebeo N.V., het e-procurement-platform easyMRO.com, dat op ASP-basis rond-de-klok een breed assortiment van 400.000 mechanische en elektrotechnische artikelen, waarvan er 115.000 op voorraad worden gehouden. Via dat platform kan de klant, op basis van een zelf samengestelde catalogus, zijn volledig bestelproces automatiseren en met het eigen backend-systeem integreren. Drie klantenreferenties maken inmiddels gebruik van easyMRO.com. Voor de kleinere aankopers (lees: KMO’s tot vijftig werknemers, nvdr.) heeft IMES een webshop op het Internet. Kleinere KMO’s verrichten hun MRO-aankopen nog doorgaans op “ad hoc”-basis. Van proactieve benadering van die problematiek is in dit segment nog niet veel sprake.
Het assortiment van IMES-Dexis is opgebouwd uit 150.000 verschillende referenties, verzameld rond drie productengroepen (aandrijvingen, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)). In zijn centrale distributiecentrum in de industriezone Ekkelgaarden te Hasselt, houdt IMES maar liefst 80.000 componenten in voorraad aan, met een gemiddelde voorraadwaarde van 6 miljoen euro. Vorig jaar investeerde de onderneming zowat 1 miljoen euro in de uitbreiding van zowel de kantoorruimte (700 m2) en de magazijnoppervlakte (1.500 m2) alsook in de installatie van een halfautomatische verpakkingslijn.
Strategisch partnership met Cebeo
“De MRO-markt is zich ten volle aan het internationaliseren,” weet Jos Vandael. “Zowat alle grote aanbieders op de Belgische markt maken vandaag deel uit van grote, buitenlandse groepen”. Nu al staat vast dat in de nabije toekomst het productassortiment van de zusterondernemingen IMES en Laman grensoverschrijdend nog nauwer op elkaar zullen worden toegesneden.
Dat de klant de voorkeur geeft aan one-stop-shopping partners, is eveneens duidelijk. IMES sloot in dit verband in 2004 een strategisch partnership met elektrogroothandel Cebeo, onderdeel van de Franse Sonepar-groep. “Het elektroluik en het mechanische luik blijven twee afzonderlijke werelden met elk hun eigen disciplines en know-how”, bevestigt onze gesprekspartner. Eind de jaren ’90 waagde IMES zelf zijn kansen op de elektromarkt met de overname van de elektrotechnische groothandel Sanelco, met als bedoeling er een vierde productcenter (“Electro”) mee uit te bouwen. Toen men in 2004 besloot met Cebeo een gezamenlijk toeleveringsconcept in de markt te zetten, met een bundeling van zowel de commerciële als de logistieke activiteiten, droeg IMES het industriële handelsfonds in elektrogoederen aan Cebeo over. “Vandaag de dag hanteren IMES en Cebeo, die elk hun autonomie behouden, een gemeenschappelijke werkmethodiek ter optimalisatie van het voorraadbeheer. Ook de administratieve aankoopdocumenten werden verregaand op elkaar afgestemd. Klanten die dat wensen krijgen de producten van ons beide gezamenlijk aangeleverd, na centralisatie van de aanvoer uit onze respectieve distibutiecentra in Hasselt en Moeskroen,” aldus Jos Vandael.
Groeidynamiek komt van IMES Logistics
De gedelegeerd bestuurder van IMES bevestigt dat als gevolg van de decentralisatie van de productie-activiteiten, in de Belgische MRO-markt nog maar weinig groeipotentieel schuilt. Toch dienen zich nieuwe kansen aan.
Jos Vandael: “Sinds zowat 1,5 jaar tekent zich in de markt een toenemende behoefte aan om de magazijnactiviteiten uit te besteden. Sommige partijen beperken zich terzake tot het outsourcen van hun grijpvoorraden, andere opteren voor het uitbesteden van hun magazijnbeheer terwijl nog andere partijen zowel de uitbating van het magazijn als het beheer van hun goederen en voorraden aan derden wensen toe te vertrouwen”.
Onze gesprekspartner erkent dat de verzelfstandiging van IMES Logistics, begin dit jaar, binnen deze context dient gezien. Nu al wordt de nieuwe dochteronderneming gevraagd voor de inventarisatie en de optimalisatie van magazijninrichtingen. Een tweede concept schuilt in het beheer van grijpvoorraden, met automatische stockregistratie en herbevoorrading. In het verlengde hiervan lanceert IMES, naar verluidt in primeur voor de Belgische markt, een automatisch magazijn dat de naam IMES Toolbox meekreeg. IMES Toolbox is een automatisch magazijn, gestoeld op het broodautomaatconcept, dat op maat van de klant kan worden gemaakt en 500 tot 1.000 artikelen kan opslaan en beheren in gecompartimenteerde carroussels. Alle artikelen die uit de IMES Toolbox worden verwijderd, worden automatisch geregistreerd. Op het eind van de dag zorgt een rapporterings-module voor doorsturing van de data voor verdere verwerking (lees: facturatie, nvdr.) naar de administratieve diensten van IMES. Voordeel van een dergelijk systeem zijn uiteraard de beschikbaarheid rond-de-klok, maar evenzeer verregaande registratiefunctionaliteiten (tot op gebruikersniveau, nvdr.) en extra-beveiliging tegen diefstal. Voor grotere MRO-goederen introduceert de toeleverancier IMES-Intelli-Lock, dat inzonderheid geschikt blijkt voor het beheer van uitleenmaterialen.
Nieuw strategisch partnership op til?
In de nieuwe vestiging van Maintenance Partners op de Antwerpse Linkeroever plaatst IMES zijn eerste officiële toolbox. Maar een en ander kadert in een veel breder concept van samenwerking. Voor Maintenance Partners neemt IMES Logistics met name het hele magazijnbeheer on-site op, waarbij drie voltijdse medewerkers dagdagelijks zullen worden ingeschakeld. Tot de opdracht hoort het beheer van de hele logistieke flow, gaande van de goederenreceptie over het magazijnbeheer en de terbeschikkingstelling van een automatisch magazijn tot en met het beheer van de grijpvoorraden. IMES Logistics tekende ten andere het hele magazijnconcept voor Maintenance Partners uit. Aan expertise onder eigen dak, ontbreekt het de onderneming in elk geval niet. Met 80.000 componenten in het distibutiecentrum in Hasselt, beschikt IMES over het grootste MRO-magazijn in het land.
Jos Vandael: “Ik geloof rotsvast in het industrieel Senseo-model. Een MRO-leverancier als IMES moet open staan voor partnerships met andere ondernemingen, die complementaire activiteiten ontplooien. Het partnership met Cebeo is daarvan een eerste voorbeeld. Een dergelijke samenwerking met Maintenance Partners, maakt het mogelijk in de markt een dienstverleging te zetten die techniek en logistiek bundelt. Klanten met motoren- of ventilatorenparken zouden derhalve het beheer van die parken kunnen uitbesteden aan een derde partij, die op alle vlakken borg staat voor rendement en beschikbaarheid”.