"Goed advies nodig om van starters ondernemers te maken"
31/08/2009 OM 00:00
- Luc Willemijns

Het opstarten van een zelfstandige activiteit is, dankzij enkele recente overheidsingrepen, eenvoudiger geworden. Zo werden Ondernemingsloketten opgericht waar starters een ondernemingsnummer kunnen aanvragen. Dat vervangt het vroegere handelsregisternummer. De Ondernemingsloketten moeten zich dus uitsluitend bekommeren om de administratieve ondersteuning van de kandidaat-starter. Accountants- en advieskantoor SBB, met hoofdzetel in Leuven, gaat voor een totale bedrijfsmatige ondersteuning van de starter, zowel administratief als inhoudelijk. Philip Van Eeckhoute, directeur Kantorennet, Marktbeleid & Communicatie bij SBB, en Nathalie Put, coördinator Starterswerking, verduidelijken het opzet.
De overheidsmaatregelen allerhande ter aanmoediging van het zelfstandig ondernemerschap hebben SBB er duidelijk toe aangezet zijn starterwerking op een nieuwe leest te schoeien. “De overheid doet zijn uiterste best om het starten zo eenvoudig mogelijk te maken. Het aantal formaliteiten, die bovendien snel kunnen worden afgehandeld, werd fors ingeperkt. Met de oprichting van de ondernemersloketten bezorgde men de kandidaat-starters een duidelijk administratief aanspreekpunt. Kortom, men voorziet in heel wat stimulansen op administratief vlak om (jonge) mensen tot zelfstandig ondernemerschap aan te zetten,” stelt Philip Van Eeckhoute vast. “Als gevolg van de vereenvoudiging van de administratieve procedures, beseffen sommigen misschien minder dan vroeger dat het opstarten van een zelfstandige activiteit meer inhoudt dan het afhalen van een ondernemingsnummer,” luidt het. Voor een netwerk van accountskantoren als SBB dat in de loop der jaren heel wat starters heeft begeleid, is die nieuwe situatie overduidelijk een aandachtspunt. Wat meteen verklaart waarom de adviesorganisatie zijn starterswerking aan de nieuwe marktomgeving aanpaste.
Nathalie Put, coördinator Starterswerking SBB: “In het verleden had diegene die een zaak wou opstarten één aanspreekpunt, met name de boekhouder of accountant. Die voorzag hem van advies op basis van een aantal cijfergegevens. Nu stapt de kandidaat-starter naar een ondernemingsloket voor het vervullen van de administratieve startformaliteiten, vaak zonder dat iemand een blik werpt op het business-plan. Bovendien ontbreekt dat plan soms helemaal omdat het overgrote deel van de starters hun activiteiten beginnen als een eenmanszaak, die, in tegenstelling tot een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (lees: vooral de B.V.B.A. of N.V., nvdr.), geen financieel plan hoeven voor te leggen”.
Administratie en advies in één kantoor
“Hoe makkelijker starten wordt, hoe groter het risico voor de kandidaat-starter die niet of slecht voorbereid is,” zo nog Van Eeckhoute. SBB besloot derhalve de inhoudelijke begeleiding van kandidaat-starters fors verder uit te bouwen. Sinds de oprichting van ondernemersloketten enkele jaren terug, begonnen accountants daar waar de diensten van het loket ophielden. De accountant gaf de startende ondernemer advies nadat de loketten zijn formaliteiten in orde hadden gebracht. SBB integreert in zijn nieuw business-model de diensten van een ondernemingsloket en die van een raadgever-accountant in één aanspreekpunt. Dankzij de samenwerking met het Ondernemingsloket van sociale dienstengroep Acerta, kan de kandidaat-starter in alle kantoren van SBB terecht voor zowel de formaliteiten als de begeleiding. SBB maakt voor het vervullen van de administratieve formaliteiten gebruik van een zogenaamde “Internet-wizzard” van het ondernemingsloket, die de data voor inschrijving heel snel naar de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO) doorseint. “Dankzij het gebruik van wat wij ons autostrade-model noemen, kunnen kandidaat-starters in elk van de 27 SBB-kantoren binnen een halfuur officieel ondernemer worden. Bovenop staan we gelijktijdig in voor een gedegen begeleiding, waarbij de starter wordt geïnformeerd over de bedrijfsmatige verplichtingen rond BTW- en andere fiscale materies of omtrent de vigerende milieuvoorschriften”, verduidelijkt Philip Van Eeckhoute. “Door de snelheid van de opstart als zelfstandige die de overheid met de ondernemingsloketten heeft gecreëerd te koppelen aan een kwaliteitsvolle, vermijden we dat de kandidaat-starter “naakt” op straat komt te staan, enkel voorzien van een ondernemingsnummer,” wordt daaraan toegevoegd.
Vernieuwde startersaanpak
Nathalie Put, die begin augustus bij SBB als coördinator Starterswerking aan de slag ging maar al enkele jaren als startersadviseur actief was, stelt vast dat het de kandidaat-starters vaak aan voorbereiding ontbreekt alvorens het zelfstandig statuut in te stappen. “In het verleden kreeg ik personen over de vloer als kandidaat-zelfstandige zonder concrete plannen over welke activiteit ze op zelfstandige basis wensten te ontplooien. Ze stelden wel de juiste vragen naar de beschikbare steun- en betoelagingsmaatregelen, maar het ontbrak hen nogal eens aan financiële voorbereiding en een elementaire markt- en concurrentie-analyse,” klinkt het.
“Als gevolg van de vele publiciteit rond starters verliezen kandidaat-starters soms elementarie zaken uit oog,” weet Philip Van Eeckhoute. “Zelfstandig ondernemen blijft een kwestie van berekend risico is, de nodige opleiding en een goede marktkennis. Het is niet omdat de toegang tot het zelfstandig ondernemen administratief eenvoudiger is geworden dat de andere criteria om tot een succesvol ondernemer uit te groeien, zijn weggevallen. Een gedegen adviseur die samen met de starter werkt aan diens project blijft dus meer dan ooit noodzakelijk,” wordt daaraan toegevoegd.
Door contact te zoeken met een boekhoudkantoor geven de kandidaat-starters die SBB over de vloer krijgt meteen aan dat hun ondernemingsplannen een vrij concrete vorm hebben aangenomen.
Om zijn ambities hard te maken, paste SBB zijn organisatie aan de beoogde doelgroep aan. Zo worden in de 27 kantoren een vijftigtal startersconsulenten permanent opgeleid. “De sterkte van onze startersconsulenten is dat zij niet enkel instaan voor de administratieve afwikkeling van het startersdossier, maar bovendien tekenen zij als accountant of belastingsconsulent tevens voor begeleiding op fiscaal en boekhoudkundig vlak en informeren zij de starters eveneens over eventuele subsidiemaatregelen, vergunningen, mogelijke leningen, steun van het Particpatiefonds,, …”, verduidelijkt de coördinator Starterswerking van SBB. De consulenten kunnen bovendien terugvallen op de ruggensteun van de SBB-studiedienst in de centrale zetel en op een coördinator Starterswerking in de persoon van Nathalie Put. Haar taak bestaat erin de regionale consulenten te ondersteunen, hen te informeren rond mogelijke nieuwe regelgeving en desgevallend in de gepaste opleiding te voorzien.
Momenteel ontwikkelt men op de centrale zetel van het boekhoud- en advieskantoor een nieuwe Internet-tool voor starters, die Start Online werd gedoopt. Via die laagdrempelige applicatie zal de potentiële starter een aantal basisindicatoren kunnen ingeven zoals te verwachten omzet, financiële vooruitzichten en winstprognoses. Eens gestart, zal SBB dit koppelen aan zijn reële boekhoudkundige data. Dit project maakt op zijn beurt deel uit van SBB Online, de beveiligde Internet-toepassing die de SBB-klant rond-de-klok inzicht in zijn boekhoudkundige prestaties biedt.
Met zijn 27 kantoren biedt SBB een fijnmazig vertakt regionaal netwerk, dat ook in de periferie vertegenwoordigd is. Dat heeft tot gevolg dat de bereikbaarheid naar de kandidaat-starter hoog is.
Met zijn 27 kantoren biedt SBB een fijnmazig vertakt regionaal netwerk, dat ook in de periferie vertegenwoordigd is. Dat heeft tot gevolg dat de bereikbaarheid naar de kandidaat-starter hoog is.
Nieuwe partnerships
De nieuwe startersaanpak van SBB speelt in op de behoefte van een totale dienstverlening door één enkele gesprekspartner. Dat is een aantal beroepsfederaties niet ontgaan. Met het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Vlaamse architectenorganisatie NAV, elk de grootste binnen hun sector, sloot SBB een samenwerkingsakkoord om leden die een zelfstandige praktijk, al dan niet in groepsverband, wensen op te zetten de nodige opleiding te geven. “Die jonge afgestudeerden beschikken in hun discipline over heel wat expertise, maar gedurende hun opleiding komt het zelfstandig statuut niet of nauwelijks aan bod. De betrokken beroepsfederaties kwamen bij ons terecht vanuit de overtuiging dat hun jonge leden kwalitatief dienen opgeleid over de zakelijke aspecten van het zelfstandig zijn,” aldus Van Eeckhoute. Bovendien kunnen alle leden via hun beroepsvereniging bij de studiedienst van SBB voor eerstelijns-advies aankloppen. Voor eventueel individueel advies kunnen ze bij de regionale kantoren terecht. Met andere federaties lopen momenteel onderhandelingen met het oog op soortgelijke partnerships.
Het nieuwe startersmodel van accountants- en advieskantoor SBB, dat zowat 16.000 klanten begeleidt, moet uiteraard voor nieuwe klantengeneratie zorgen. De meerwaarde van het model schuilt in de bredere begeleiding van de (kandidaat-)starter bovenop het administratieve startersluik eigen aan het ondernemingsloket. Of, zoals Philip Van Eeckhaute het plastisch verwoordde: “Wie een ondernemingsloket verlaat heeft alleen een ondernemingsnummer, wie een SBB-kantoor buiten stapt doet dat als ondernemer”.
(DVO35901)
Bij de foto’s:
Philip Van Eeckhoute en Nathalie Put, respectievelijk directeur Kantorennet, Marktbeleid en Communicatie en coördinator Starterwerking, stellen dat SBB zich als totaalbegeleider van starters kan opstellen. Naast het vervullen van alle administratieve formaliteiten, voorziet SBB in een bredere bedrijfsmatige ondersteuning van de starter. (Foto W & F)
Philip Van Eeckhoute: “SBB sloot een partnership met tandartsenverbond VVT en architectenorganisatie NAV om nieuwe intreders in het beroep wegwijs te maken in het bestaan als zelfstandige”. (Foto W & F)
Coördinator Starterswerking SBB Nathalie Put: “Een groot deel van de kandidaat-starters heeft nood aan een betere voorbereiding alvorens het zelfstandig statuut in te stappen”. (Foto W & F)
Citaten:
“De overheid voorziet in heel wat stimulansen op administratief vlak om (jonge) mensen tot zelfstandig ondernemerschap aan te zetten. Als gevolg van de vereenvoudiging van de administratieve procedures beseffen sommigen misschien minder dan vroeger dat het opstarten van een zelfstandige activiteit meer inhoudt dan het afhalen van een ondernemingsnummer”
“Kandidaat-starters wenden zich nu tot een ondernemingsloket voor het vervullen van de administratieve startformaliteiten. De loketten hebben echter niet als opdracht om de haalbaarheid van het achterliggende business-plan te bekijken, voor zover dat er al is”
“Hoe makkelijker starten wordt, hoe groter het risico voor de kandidaat-starter die niet voldoende voorbereid is”
“Door de snelheid van de opstart als zelfstandige die de overheid met de ondernemingsloketten heeft gecreëerd te koppelen aan een kwaliteitsvolle begeleiding, vermijden we dat de kandidaat-starter “naakt” op straat komt te staan, enkel voorzien van een ondernemingsnummer”
“Heel wat personen melden zich kandidaat als zelfstandig ondernemer zonder ook maar enig idee te hebben over welke activiteit ze op zelfstandige basis wensen te gaan ontplooien”
“Het is niet omdat de toegang tot het zelfstandig ondernemen eenvoudiger is geworden dat de andere criteria om tot succesvol ondernemer uit te groeien, zijn weggevallen. Een aantal jonge mensen dreigt zich hier zonder goede ondersteuning op te verkijken”
“Wie een ondernemingsloket verlaat heeft alleen een ondernemingsnummer, wie een SBB-kantoor buiten stapt doet dat als ondernemer”