"Andermaal innovatieve referentie aan palmares toegevoegd"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Jan Coumans, mede-gedelegeerd bestuurder van Albitum N.V., op het dak van het uitgebreide Waasland Shopping Center, dat meteen als grootste innovatieve referentie van de KMO geldt.

Jan Coumans (Albitum N.V.)


"Andermaal innovatieve referentie aan palmares toegevoegd"


Dakbedekkingsspecialist Albitum N.V. tekende voor de realisatie van de deels gerenoveerde, deels nieuwe dakpartij van het nieuwe Waasland Shopping Center te Sint-Niklaas. Het betrof een dakoppervlak van 45.000 m2. Andermaal bleek Albitum zijn reputatie van innovatieve probleemoplosser gestand te doen. Zo wist de KMO door gebruik van het lichtgewicht hellingsbeton Pirotherm te vermijden dat een druklaag beton op de 34.000 m2 dakparking diende gegoten vooraleer de bitumineuze afdichtingslaag kon worden aangebracht. Dat vertaalde zich niet alleen in een kostprijsvoordeel maar bovenop in een oplossing die de onderliggende structuur beduidend minder zwaar belastte. Intussen werkt Albitum achter de schermen reeds druk aan een andere innovatie. Zo denkt mede-gedelegeerd bestuurder Jan Coumans reeds luidop aan het afdichten van ondergrondse parkings met behulp van grote vellen éénlagige bitumen. Onze gesprekspartner waagt zich niet aan het specifiëren van de mogelijke termijn waarmee Albitum met een eerste referentie zal kunnen uitpakken, maar van een doorbraak van de techniek is hij hoedanook rotsvast overtuigd.


Albitum N.V., dat vestigingen heeft in Ardooie en Geel alsook een uitvalsbasis aan de Belgische kust, werd in 1996 uit de ATAB-groep verzelfstandigd na een management buy-out van Jan Coumans en Eric Moerman. Als dakbedekkingsbedrijf manifesteert de onderneming zich als probleemoplosser waarbij een maximum aan toegevoegde waarde wordt nagestreefd en waarbij een innovatieve aanpak als handelsmerk wordt gehanteerd. Bedoeling is de klant steeds de meest optimale oplossingen te bieden, ongeacht of het daarbij om bitumen, PVC, EPDM, PIB of andere materialen gaat. Zo introduceerde de onderneming eind 2002 in exclusiviteit het gepatenteerde Paraplac-systeem van de Franse producent Siplast, onderdeel van de Icopal Group, op de Belgische markt. Met Paraplac kunnen golfplaten in asbestcement worden gerenoveerd zonder dat daarbij de dagdagelijkse werkzaamheden dienen onderbroken. Vorig jaar werkte de onderneming zich nog in de kijker met een innovatieve dakrenovatie bij Spicer Off-Highway Products Division in Brugge, onderdeel van Dana Corporation. Pas na een wetenschappelijk-technisch onderbouwde aanpak wist Albitum het order naar zich toe te halen. Omwille van de verzadigde ondergrond van de dakpartij, als gevolg van jarenlange lekkage, besloot de KMO uiteindelijk de bestaande onderlaag te behouden, de bestaande voegbanden die voor bijkomende waterophoping zorgden te verwijderen en bovenop een bufferisolatie van PowerDeck24 van Recticel aan te brengen, voornamelijk bedoeld om de reeds verzwakte ondergrond tegen verdere grote mechanische schommelingen (lees: temperatuurfluctuaties, nvdr.) te beschermen. Het hele dakoppervlak werd vervolgens afgedekt met een PVC-afdichting van Alkorplan (Solvay), die partieel werd gekleefd.

Andere recente fraaie referenties zijn de renovatie van het dak van het Antwerps Sportpaleis dat gedeeltelijk door een windhoos werd beschadigd of nog van het pyramidedak van de nieuwe vestiging van Omega Pharma, dat in het voormalige Sofinal-pand te Waregem zijn intrek nam. Nog vorig jaar dekte Albitum het 25.000 m2 grote dakoppervlak in de industriezone van Evergem van de nieuwbouw van Astra Logistics. Maar de onlangs afgeronde opdracht voor het Waasland Shopping Center zal in de annalen van Albitum ongetwijfeld met stip worden aangeduid. Niet alleen omwille van zijn omvang, maar eveneens dankzij de technische insteek van het hele project.


Aanleg parkeerdak Waasland Shopping Center .


Voor Jan Coumans geldt de realisatie van de dakparking van het nieuwe shopping center te Sint-Niklaas als een nieuwe illustratie van de originele oplossingen die de KMO voor moeilijke problemen bedenkt. Lange tijd bleef de uitbreiding van het shopping center om vergunningstechnische redenen geblokkeerd. Pas nadat de initiële ontwikkelaars, in casu de bouwondernemingen Cordeel N.V. (Temse) en Van Laere (Zwijndrecht), het project, via Bouwfonds Ontwikkeling, naar ABN-Amro doorschoof, dat er naderhand ING Real Estate Development bij betrok, raakte het hele dossier gedeblokkeerd. Zo werd het bestaande shopping center, groot 19.000 m2, in een eerste fase diepgaand gerenoveerd, waarna het geheel met 26.000 m2 werd uitgebreid. In de eerstvolgende weken wordt de uitbreidingsfase officieel ingehuldigd. Het nieuwe Waasland Shopping Center beslaat een totaaloppervlakte van 45.000 m2, integraal op één gelijkvloers niveau ingericht. Ter vergelijking: het Wijnegem Shopping Center is 65.000 m2 groot, verdeeld over twee niveaus.

Albitum werkte de hele dakpartij van het Wase shopping center af, waarbij sprake is van de aanleg van 34.000 m2 parkeerdak, de renovatie van 8.000 m2 bestaande daken en de realisatie van nog eens 5.000 m2 PVC-dak boven de inkomhallen. Alleen het parkeerdak vertegenwoordigt een investering van zowat 2,5 miljoen euro. Dat werd aangelegd door de Tijdelijke Vereniging Parkeerdak, dat op initiatief van Albitum in partnership met Thiers-Horizon N.V. (Schoten) en Gama-Asphalt N.V. (Brussel) werd opgezet.


. getuigt van sterk wetenschappelijk-technische onderbouw


Omdat het globale concept van de aanleg van parkeertegels op het dak van het Waasland Shopping Center, zoals in Wijnegem, te duur uitviel, stelde Albitum aan de betrokken partijen proactief een alternatief voor. Jan Coumans: "Oorspronkelijke bedoeling was op het uit prefab-betonplaten bestaande dak een betonlaag met wapening aan te brengen om zodoende een vlak oppervlak te verkrijgen. Daarop zou het hele dakpakket (lees: afdichting, isolatie en tegels dan wel asfalt, nvdr.) worden aangebracht. De door Albitum voorgestelde oplossing bestond erin de druklaag beton weg te laten, wat niet enkel voor een kostprijsvoordeel maar eveneens voor een geringere belasting van de totale onderliggende structuur zorgde. Vergeet niet dat een betonlaag per vierkante meter algauw een meergewicht van 100 kilogram betekent. Vandaar dat Albitum voorstelde om voor het eerst op een parkeerdak zijn toevlucht te nemen tot het aanbrengen van asfalt op een Pirothermlaag. Op zich niet evident, want het plaatsen van gietasfalt op een geïsoleerde ondergrond zorgt sowieso steeds voor problemen (lees: blaasvorming, het niet kunnen afleiden van de thermische energie met nefaste invloed op de kwaliteit van het gietasfalt, ., nvdr.)".

Om begrijpelijke redenen laat onze gesprekspartner zich niet verleiden tot het detailleren van de uiteindelijke toepassing. Wel is duidelijk dat de Pirotherm-implementatie aanleiding gaf tot een verregaande wetenschappelijk-technische aanpak. Zo werden voorafgaand tests uitgevoerd bij de Pirotherm-producent, waarbij zowel keuringsorganisme AIB-Vinçotte, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) als het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw nauw werden betrokken. Pirotherm is een lichtgewicht hellingsbeton waarin polystyreenkorrels en -blokken worden verwerkt. Grote voordeel is dat op een ongelijke ondergrond toch een mooi gladde en egale afwerkingslaag kan worden aangelegd, waarop naderhand de afdichting (lees: een bitumenbaan met daarop in dit geval gietasfalt, nvdr.) kan worden aangebracht.

Omwille van de combinatie van al deze factoren besloot Albitum de gegunde opdracht van het Waasland Shopping Center in tijdelijke vereniging uit te voeren. Zo stond men zelf in voor de afdichtingswerkzaamheden terwijl Gama-Asphalt en Thiers-Horizon respectievelijk het gietasfalt en het Pirotherm-gedeelte voor hun rekening namen. Omwille van de grootte van het order besloot Albitum met Thiers-Horizon in zee te gaan. Bekend is immers dat dankzij de in 1997 geïntroduceerde MaxiMixer laatstgenoemde het traditionele betonmixer-concept wist te doorbreken en zodoende ook hoge capaciteitsopdrachten aankan. "Voor Thiers-Horizon was het het grootste Belgische Pirotherm-project uit zijn bestaan," weet Jan Coumans. Voor Albitum zelf geldt het als de grootste innovatieve referentie, zo luidt het.


Betere marktvooruitzichten .


Omwille van de moeilijke marktomstandigheden zag Albitum zijn omzet vorig jaar tot 7,5 miljoen euro licht afkalven. Wel werd een aanzienlijk beter resultaat genoteerd, zo nog de gedelegeerd bestuurder. Met een honderdtal werknemers op de loonlijst en uitstekende klimatologische omstandigheden raakte het orderboek misschien iets sneller uitgedund dan normaal, maar op zich maakt dat weinig uit. "Orderboeken blijken trouwens steeds minder en minder lang in de tijd te kunnen worden gespreid," stelt Jan Coumans. Wel lijkt stilaan de industriebouw, na twee moeilijke jaren, opnieuw wat aan te trekken, wat ook voor de dakbedekkingsbedrijven goed nieuws is.

"Klassiek is dat bedrijven tegen het jaareinde een kostenraming vragen voor een mogelijke dakrenovatie in de loop van het volgende werkjaar. Dat bedrag wordt doorgaans ingeschreven in het budget. Toch wordt veelal tot in het midden van het jaar gewacht om het licht voor de uiteindelijke renovatie-operatie uiteindelijk op groen te zetten. Eens blijkt dat de prognoses worden gehaald," zo nog onze gesprekspartner.


. in hypercompetitieve omgeving


Hoewel Albitum een langdurige relatie had met een bedrijf in de Gentse havenzone, zag het vorig jaar de aanleg van een 27.000 m2 grote dakpartij aan zijn neus voorbijgaan. "In wezen konden slechts een drietal spelers op de markt die opdracht aan, maar uiteindelijk werd het hele project aan een kleinere onderneming toevertrouwd," verduidelijkt Jan Coumans, na enig aandringen. Bekend is dat dat slechts mogelijk werd door toedoen van een producent van bitumineuze producten. "Die producent heeft van de nood een deugd gemaakt. Enerzijds dient hij de promotie van zijn eigen product te verzorgen, anderzijds heeft men er alle belang bij de marktafname over verschillende spelers te kunnen spreiden. Begrijpelijk dus dat men een kleinere partij de kans geeft om door te groeien. Hoewel ik begrip voor een dergelijke houding kan opbrengen, blijft het echter storend dat een producent door zijn interventie de concurrentie in de markt aanscherpt," stelt de bedrijfsleider voorzichtig.

Het is evenwel tekenend voor de wijze waarop de concurrentie in de markt van de dakbedekkingsbedrijven wordt gevoerd. Zo wordt ook met de waarborgperiodes gemarchandeerd, zoveel is duidelijk. Het is dus lang geen toeval dat beroepsvereniging BEVAD zich opmaakt om later deze maand, samen met de belangrijkste fabricanten en merkvertegenwoordigers een charter te ondertekenen dat het beperken van de garantieperiodes tot 10 jaar als één van zijn voornaamste doelstellingen vooropschuift.


Verder bewegen op innovatiepad


In tegenstelling tot bepaalde van zijn voornaamste concurrenten manifesteert Albitum zich zowel product- (bitumen, PVC, EPDM, .) als sectoroverschrijdend. Duidelijk is evenwel dat de KMO zich ook in de toekomst als "problem solver" wenst te blijven profileren waarbij het bewandelen van het innovatiepad niet wordt geschuwd.

Dat Albitum met producent Siplast een bevoorrechte relatie onderhoudt, bleek eerder al uit het Paraplac-verhaal. Die exclusieve samenwerking zou ook wel eens aan de basis van de volgende vernieuwende marktbenadering kunnen liggen.

Jan Coumans: "Albitum hoopt binnen afzienbare tijd een eerste referentie te kunnen voorleggen voor het dichten van ondergrondse parkings, waarbij met grote vellen bitumineuze producten zal worden gewerkt. Doorgaans opteert men bij ondergrondse parkings voor een tweelagig bitumineus systeem. Kwestie van zekerheden in te bouwen op dichtingsvlak. Voordeel van een dergelijk systeem is dat een tweelagige bitumineuze dichting mogelijke uitvoeringsfouten letterlijk en figuurlijk toedekt. Bijkomend voordeel is dat men door die tweelagigheid een betere weerstand biedt tegen perforatie dan bijvoorbeeld PVC- of EPDM-folie. Die kunnen dan wel weer in grotere vellen worden geprefabriceerd, wat niet alleen voor snellere uitvoeringstermijnen staat maar evenzeer voor minder lasnaden. Opzet van Albitum is thans, in samenwerking met Siplast, ook bitumineuze producten op grotere vellen voor het afdichten van ondergrondse parkings te gaan aanwenden. In Frankrijk werd de techniek al met succes beproefd voor de afdichting van kanaalbodems of stortplaatsen. Kunnen we bitumineuze rollen van 4 meter breed bij 80 meter lang gaan aanwenden bij de afdichting van ondergrondse parkings, is sprake van een individuele oppervlaktedekking van 320 m2. Net zoals bij de klassieke bitumineuze rol kan de overlap dan worden gevlamlast, waarop nog eens een strip van 20 centimeter wordt gelast, zodat bij de naden in een tweelagige dekking wordt voorzien. Uiteraard biedt een dergelijke aanpak uitzicht op gigantische besparingen. Indien de opstanden vooraf worden afgewerkt, wordt het mogelijk op dagbasis straks 2.000 m2 ondergrondse parking te dichten," meent onze gesprekspartner. Waarmee nog maar eens duidelijk wordt dat Albitum, samen met de producenten, werk wil maken van marktvernieuwing. Bitumineuze vellen van dergelijke omvang bieden overigens ook perspectief voor het bedrijfseconomisch dichten van dakparkings à la die van het Waasland Shopping Center, besluit Jan Coumans.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.