"Bedrijfsinterne opleidingen met open programma's aanvullen"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Met het "OneHouse" beschikt opleidingsinstituut One (Bevekom) over een performante accommodatie om, vanuit de eigen aanpak, met succes een doorbraak op de markt van de open opleidingen te forceren, meent mede-zaakvoerder Leo Tilmans.

Leo Tilmans (One)


"Bedrijfsinterne opleidingen met open programma's aanvullen"


Menig opleidingsinstituut beleeft kwalijke tijden. One, gevestigd in Bevekom, blijkt tegen de stroom in te varen. Vorig jaar noteerde de onderneming een omzettoename met 73% (!, nvdr.), mede als gevolg van twee belangrijke orders, één voor rekening van de Europese Commissie en één voor de management-opleiding voor alle Belgische ambassadeurs en consuls op post. Momenteel maakt de onderneming werk van een verbreding van zijn traditionele actieterrein, met name de overheidsinstellingen, de verzorgingssector en het bankwezen. KMO's, de chemie en farmaceutische sector staan daarbij hoog op het verlanglijstje. Maar naast de organische groei die One in de eerste tien jaar van zijn bestaan mocht noteren, gaat de onderneming thans ook op zoek naar bijkomende expansie in de markt van de open opleidingen. Met het "OneHouse" beschikt One over bijzonder aantrekkelijke opleidingsaccommodatie in een groen en rustgevend kader, die veel zegt over hoe het opleidingsinstituut tegen zijn métier aankijkt. In een drietal jaar hoopt One, dat deze maand zijn tienjarig bestaan viert, zijn open opleidingen omzetmatig tot de evenknie uit te bouwen van de bedrijfsopleidingen die "intra muros" worden verzorgd, vertelt zaakvoerder Leo Tilmans.


Leo Tilmans, socioloog van vorming, bouwde, behoudens deeltijds wetenschappelijk onderzoek als gezinssocioloog gedurende een zevental jaar, zijn hele beroepsloopbaan op in de opleiding van volwassenen. Aanvankelijk in dienstverband, maar in 1990 richtte hij met Cirkels Consult C.V. een eigen bedrijfje op. Eén van zijn eerste opdrachtgevers was de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW) waarvoor hij tiendaagse nederlandstalige opleidingen in management-technieken voor het top- en middenkader verzorgde. In Pascal Denhaerinck vond hij een gelijkgestemde die het franstalige opleidingsluik invulde en met wie hij doorheen de jaren een hechte vriendschapsband smeedde. Ook naderhand troffen beiden elkaar geregeld in het terrein in het kader van één of andere opleidingsopdracht. In 1994 besloten Tilmans en Denhaerinck hun professionele belangen te bundelen in een 50/50-joint-venture, die de naam One meekreeg.


Drieledig opleidingsaanbod .


One is vandaag de dag bedrijvig in het advies, de opleiding en coaching binnen het HR-segment. Zo splitst de opleidingsinstelling zijn aanbod op in goeddeels drie deelsegmenten, met name de persoonlijke vaardigheden (assertiviteit, communicatie, leiding geven, .), de relationele vaardigheden (motivatie, communicatie, conflicthantering, leiderschap, vergadertechnieken, .) en de werkorganisatie (het verdelen van de taken, het stellen en formuleren van prioriteiten, het opvolgen van resultaten, .). De coaching-opdrachten situeren zich doorgaans op het stuk van de begeleiding van individuen, vaak in management-functies. De residentiële teambuildings-activiteiten die met de regelmaat van een klok worden verzorgd gelden vaak als een mix van bovengaande vaardigheden en hebben zowel betrekking op het advies- als het coaching-luik.

Vorig jaar noteerde One een omzet van ruim 1 miljoen euro. De onderneming heeft 7 vaste medewerkers op de loonlijst staan. Op regelmatige basis wordt een beroep gedaan op de diensten van een 15-tal free-lancers.


. voor drie preferentiële markten


Bij het initiële werkterrein van de opleidingen voor de overheidssector voegden zich met de jaren, twee bijkomende markten voor One, met name de ziekenhuissector en het bankwezen. Daarbij tekent One voor zowel de begeleiding op directieniveau als voor de opleiding van het middenkader en het verplegend personeel, dit vanuit menselijk en organisatorisch oogpunt. Impliciet stelt onze gesprekspartner dat dit soort opdrachten te maken heeft met de fusie- en rationalisatiebeweging die zich in beide voornoemde sectoren doorzet. "In ziekenhuisomgeving tekent zich steeds vaker het fenomeen van de multisite-operaties af wat een heel andere werk- en organisatie-aanpak vergt. Ook in de bankwereld zorgden fusies allerhande op persoonlijk vlak voor een stuk verloren identiteit. Vandaar dat bijkomende opleidingen zich opdringen," weet Leo Tilmans.

Begin vorig jaar nam One de uitvoering op van een vijfjarig contract dat in een management-opleiding voor alle nieuwe ambtenaren van de Europese Commissie voorziet. Met de nakende uitbreiding van de Europese Unie, laat het zich raden dat zich ook terzake heel wat bijkomend werk aandient. One richtte overigens een afzonderlijk team frans- en engelstalige trainers op met het oog op de uitvoering van die opdracht.

Als opleidingsinstituut is One overigens zowel door de Vlaamse Gemeenschap als het Waalse Gewest officieel erkend. Bovenop is de onderneming Q*For-gecertificeerd. Dat duidt niet alleen op het feit dat de dienstverlening van de onderneming op een hoge klantentevredenheidsscore kan rekenen, maar dat die bovendien ook met opleidingscheques kan worden voldaan.


Steeds meer ontwikkel-cirkels in overheidskringen


Leo Tilmans: "De inhoud van de opleidingen in overheidskringen wordt momenteel heel sterk centraal gestuurd door het ministerie van Ambtenarenzaken. Eén van zijn belangrijke projecten is het installeren van ontwikkel-cirkels. Bedoeling van dergelijke cirkels is de ondersteuning van de individuele ambtenaar in zijn professonele ontwikkeling, de bevordering van teamwerk tussen ambtenaren en, ten slotte, de ontwikkeling van competenties met het oog op latere evaluatie".

Onze gesprekspartner ziet in deze tendens niet meteen een verband met het opduikende e-government, dat, zoals men mag aannemen, toch andere attitudes en kwalificaties van de betrokken ambtenaren onderstelt. "E-government is nog te vaak een zaak van frontoffice- gebeuren tussen de burger en de bedrijven enerzijds, de overheid anderzijds. Voorlopig focussen de moderniseringsinitiatieven, die vooral van technische aard zijn, zich aan frontoffice-zijde. Aangenomen mag dat bijkomende vorming zich zowel in het backoffice als in het frontoffice zal opdringen," meent de mede-zaakvoerder van One.


Nieuwe speler in markt van open opleidingen


Van meer recente signatuur is de intrede van One in de markt van de open opleidingen. Zo kocht de onderneming twee jaar terug een ruime woning van moderne architectuur aan, gelegen in een groene en landelijke omgeving, nauwelijks een 15-tal kilometer van Leuven verwijderd. "In het OneHouse bieden we een open programma aan, doorgaans gespreid over tweedaagse opleidingen", merkt Leo Tilmans op. Die opleidingen worden zowel in het Nederlands als het Frans verstrekt. Daarbij focust men zich op die disciplines waarin in de voorbije jaren bijzondere expertise werd opgebouwd, zoals klantvriendelijk onthaal (aan de balie en de telefoon), leiderschap & delegatie, het doorgeven van kennis en ervaring, de ontwikkeling van creativiteit, het constructief omgaan met conflicten, de werkorganisatie en dies meer.

Tot voor kort kon One zich verheugen in een quasi-uitsluitend organische groei, zonder dat men zich veel marktprospectie getroostte. De gestage groei van het opleidingsinstituut noopte vier jaar terug tot een verdere structurering en professionalisering van de organisatie, wat zich omzetmatig in een kwantumsprong vertaalde. De intrede in de markt van de open opleidingen staat dan ook gelijk met het aansnijden van een nieuw hoofdstuk in de bestaansgeschiedenis van de onderneming. In het "OneHouse" bracht One zijn administratieve kantoren onder. Men beschikt er tevens over drie opleidingslokalen, waarvan twee met een maximumcapaciteit van 40 personen. Desgewenst kan men er gebruik maken van de diensten van de huis-traiteur. Leo Tilmans erkent dat het "OneHouse" van strategisch belang is voor de verdere opbouw van het opleidingsinstituut. Naar onze bescheiden mening is de atmosfeer die het "OneHouse" uitademt kenschetsend voor de wijze waarop One tegen opleidingen aankijkt. Hoewel de bestemming van het "OneHouse" die van een seminariecentrum is, oogt niets in het hele huis in die zin. "Tussen het "OneHouse" en 95% van de gekende opleidings- en seminariecentra gaapt een hemelsbreed verschil," weet de zaakvoerder. "Niet alleen het huis zelf, met zijn open haard, warme design en natuurlijke materialen, maar ook de omgeving waarin het is ingeplant ademen een sfeer van rust en sereniteit uit (herten in het aanpalende bos, de vijver, de glooiende tuin met vier terrassen voor het werken in kleine groepen, de omringende velden, .). Opleiden is immers geen kwestie van mensen te conditioneren en tot een bepaald gedragspatroon aan te zetten. Het is veeleer zaak hen uit te nodigen om tot rust te komen en vanuit die teruggevonden rust hen een keuze te bieden tussen verschillende vormen van alternatief gedrag. Die insteek is fundamenteel in het verstrekken van opleidingen, niet het aankweken van geconditioneerde reflexen op zijn Amerikaans," zo luidt het.


Steile verwachtingen


Naast zijn klassieke aanbod vult One zijn open trainingen ook aan met nieuwe thema's die heel sterk inspelen op het welzijn van de individuele medewerker. Die filosofie weerspiegelt zich andermaal in de atmosfeer van het "OneHouse". "Van meetaf heeft One als opleidingsbedrijf bijzondere aandacht gehad voor een aantal waarden, gericht op het respect van de individuele medewerker", zo nog Tilmans, die dit ook aanhaalt als verklaring voor de succesvolle ontwikkeling van het opleidingsbedrijf.

"Onder invloed van de wetgever is ook de markt meer aandacht gaan betonen voor dergelijke waarden. Die ingreep van overheidswege moet weliswaar nog zijn deugdelijkheid bewijzen. De hele machinerie die werd opgezet rond de problematiek van het pesten op het werk schiet, naar mijn aanvoelen, zijn doel voorbij," meent onze gesprekspartner. Als flinke middenmotor gevestigd op de taalgrens, sterk gefocust op de hoofdstedelijke regio en met klanten in zowel Vlaanderen als Wallonië, lijkt One bijzonder goed geplaatst om te peilen naar de verschillen in opleidingsgedrag en -behoeften in de verschillende gewesten. Geen toeval dus dat One vanuit professionele hoek werd benaderd om een contactforum op te zetten voor de leden van de Vereniging van Opleidings- en Vormingsverantwoordelijken (VOV) en zijn franstalige tegenhanger (EPSILON).

Leo Tilmans: "Ook in de komende jaren zullen de bedrijfsinterne opleidingen van One ongetwijfeld organische groeiprestaties blijven neerzetten. Temeer omdat onze aandacht ook verschuift richting bijkomende sectoren, zoals de KMO-wereld, de chemie en de farmaceutische nijverheid. Tot op heden konden we ons wentelen in de luxe om reactief op opleidingsvragen uit de markt in te spelen. Wat de open trainingen betreft, liggen de zaken anders. Temeer omdat de beslissingnemer bij open trainingen zich vaak op een lager niveau situeert en doorgaans de deelnemer zelf is die, mits het akkoord van zijn hiërarchische overste, bereid is aan zijn persoonlijke ontwikkeling te sleutelen. Het systeem van de opleidingscheques voor werknemers zal die beweging ongetwijfeld verder versterken. Onze ambitie is derhalve in een tijdsspanne van drie jaar de open opleidingen omzetmatig tot de evenknie van de bedrijfsinterne opleidingen uit te bouwen. Met een unieke opleidingsaccommodatie als het "OneHouse" moet dat zeker lukken," besluit onze gesprekspartner, toegevend dat, qua inplanting, het "seminariecentrum" misschien iets minder geschikt is voor deelnemers uit het Vlaamse landsgedeelte. Indien het concept aanslaat, sluit men niet uit dat One op termijn ook in Vlaanderen een "OneHouse" in gebruik neemt.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.