Brother introduceert nieuw mono-laser-assortiment

Marktleiderschap in 20 tot 29 ppm-segment consolideren

Met de introductie van het HL53-mono-laser-printergamma mikt Brother International (Belgium) N.V. (Groot-Bijgaarden) op zijn minst op de consolidatie van zijn marktpositie. De Belgische mono-laser-markt bleek vorig jaar sterk krimpend. De nieuwe HL53-serie, opgebouwd rond vijf modellen, positioneert zich prijsmatig op dezelfde hoogte als de HL52-serie. Grote verschilpunt is evenwel dat alle modellen voortaan met duplex-functionaliteit zijn toegerust en bovenop houder zijn van het prestigieuze “Blaue Engel”-eco-label.

 

Brother staat, zoals bekend, sterk in de mono-laser-markt in het KMO-segment. In het 20 tot 29 ppm-segment, is de Japanse constructeur onbetwist marktleider. En dat wil men ook zo houden. Zeker nu de totale zwart/wit-markt in België tussen 2007 en 2008 met maar liefst 17% inkromp. Vertaald naar eenheden liep het aantal verkochte eenheden in die tijdsspanne terug van 124.800 naar goed 104.000 eenheden. “Dat heeft onder meer te maken met de verschuiving in de markt ten gunste van MFP’s (multifunctionals, nvdr.), maar zeker ook met het groeiend succes van kleuren-laserprinters, hoewel die markt vooralsnog relatief klein blijft. Ook het print-gedrag wijzigt zich. Zeker in bedrijfsomgeving waar consequenter met het afdrukken van informatie wordt omgesprongen,” schetst Frank Deneweth, sales manger Image Division bij Brother International (Belgium) N.V., de marktevoluties.

 

Nieuw mono-laser assortiment

 

Veeleer dan zich in het defensief te laten drukken, pakt Brother uit met een nieuw assortiment A4-mono-laseprinters die zijn marktpositie op zijn minst moeten consolideren. Grote verschil met de vorige uitvoeringen, is dat alle vijf nieuwe modellen voortaan met duplex-functionaliteit zijn toegerust. Dubbelzijdig printen verlaagt de papierkost en vermindert het verbruik ervan. Die milieubekommernis blijkt voorts uit het feit dat het nieuwe mono-laser-assortiment van Brother voor het eerst met het eco-label “Blaue Engel” kan pronken. “In tegenstelling tot het wijd verspreide EnergyStar-label, is het Blaue Engel-embleem momenteel niet voor alle constructeurs haalbaar. Naast de doelstellingen qua energieverbruik, legt het Blaue Engel-logo ook verregaande recyclagevoorschriften op voor de toestellen die end-of-life zijn,” aldus Deneweth. Brother heeft in het Verenigd Koninkrijk een gespecialiseerde recyclagefabriek voor verbruiksproducten in uitbating. Vorig jaar werd een soortgelijke fabriek in Slovakije in gebruik genomen.

De HL53 reeks mono-laser-printers omvat vijf modellen, die zich situeren in een prijsvork tussen 239 en 349 euro (BTW en Recupel-bijdrage inbegrepen). Alle modellen kunnen, zoals gezegd, dubbelzijdig printen. Instapmodel is de HL5340D die, zoals alle uitvoeringen, 30 ppm haalt en 16 MB-geheugen, een parallelle en USB2.0-poort, een papierlade (mogelijk met drie laden) en toner met standaardcapaciteit aan boord heeft. De netwerkversies HL5350DN en HL53530DNLT hebben minimaal 32 MB-geheugen. Laatstgenoemde krijgt standaard een tweede papierlade mee. Voornaamste kenmerk van de HL5370DW is zijn Wi-Fi-functionaliteit. Het topmodel voor bekabeld netwerk, de HL5380DN, krijgt bovendien een toner met hoge capaciteit mee. “De levensduur van de toner werd in de HL5380DN opgewaardeerd. Gevolg is dat de afdrukkost per pagina met zowat 10% wordt teruggedrongen. De nieuwe hoge capaciteitstoner kan 8.000 afdrukken aan (7.000 voorheen, nvdr.). De drum is berekend op 25.000 pagina’s,” zo nog Deneweth. Brother-klanten kunnen hun lege toner-patronen en drums gratis naar de constructeur voor recyclage terug sturen.

 

Wi-Fi: succes in thuis- en SOHO-omgeving

 

Eerlijkheidshalve erkent onze gesprekspartner dat de Wi-Fi-uitvoering vooral gebruikers in thuis- en SOHO-omgeving aanspreekt, minder in de bedrijven zelf. Dat verklaart ook waarom Brother de prijszetting van de Wi-Fi-versie van zijn nieuwe mono-laser neerwaarts herzag.

 

Bijkomende milieu-inspanningen

 

In de netwerkversies van zijn nieuwe assortiment heeft Brother ook de functie “printer allowance” ingebouwd. Dat houdt in dat bepaalde gebruikers, die een bepaald print-volume hebben bereikt, zonder toestemming van de “administrator” geen afdrukopdrachten meer kunnen geven. Kwestie van de individuele gebruiker tot een meer verantwoord print-gedrag aan te zetten. Ook maakt Brother zich op om eerlang een programma te implementeren dat de print-kosten in KMO-omgeving beter moet gaan beheren. “Vooralsnog is een dergelijke dienstverlening enkele beschikbaar in het hogere MFP-segment. Brother neemt zich voor deze service vanaf dit najaar ook binnen het bereik van KMO’s te brengen, ook binnen het mono-laser-segment,” besluit Frank Deneweth.